A dabur chyawanprash előnyei

A Chyawanprash (CHY) egy gyógynövényes kiegészítő, amelyet évezredek óta használnak az ayurvédikus gyógyászatban, holisztikus indiai természetes gyógymódot. Általában a Dabur márkanév alatt forgalmazott CHY több mint 40 különböző fűszernövényből áll, és egy libamáj keverékből készül, amely egresből készült. Míg gyártói számos előnyben részesülnek, beleértve a jobb immunitást és a memóriát, ezeket a kérdéseket nagyrészt nem támasztják alá bizonyítékok.

Immunitás

Az “Indian Journal of Experimental Biology” márciusban kiadott tanulmány szerint a CHY segíthet stimulálni a szervezet immunválaszát. Ez a tanulmány megvizsgálta a CHY hatását az immunsejtekre egy laboratóriumban, és a CHY-nak kitett sejtek megnövekedtek a citokinek nevű fehérjék szintjei, amelyek segítik a szervezet válaszreakcióját a fertőzéshez. Emellett a CHY kimutatta, hogy növeli a fertőzés okozó idegen testek eltávolítását a makrofágok által létrehozott sejtek által. Ez a tanulmány immunis előnyökkel jár, azonban a minőségi kutatás szükséges annak megértéséhez, hogy a CHY képes-e hasonló előnyöket biztosítani az emberben.

memória

Az “Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine” 2011-es számában közzétett tanulmány azt sugallja, hogy a CHY szedése segít megelőzni a memóriavesztést. Ebben az állatkísérletben az egerek, akik bevették a CHY-t és amnéziát okozó gyógyszereket, gyorsabban tudták megismerni az ismerős feladatokat, mint az egerek, akik egyedül kapták a gyógyszert. Azonban az egerek, akik a CHY-t fogyasztották a gyógyszer nélkül, nem mutattak javulást a memóriában. A szerzők azt javasolták, hogy ezek az előnyök kapcsolatban állnak a CHY ismert antioxidáns tulajdonságaival – az antioxidánsok olyan anyagok, amelyek lassítják vagy megállítják bizonyos folyamatokat, amelyek károsodást okoznak a szervezetben. Míg ez a tanulmány ígéretes lehet, nem publikáltunk olyan kutatást, amely alátámasztaná ezeket a megállapításokat emberekben.

Egyéb potenciális előnyök

Az International Journal of Human Genetics 2003. márciusi számában közzétett kis tanulmány azt mutatta, hogy az Indiában és Délkelet-Ázsiában gyakori dohányzásos, magas nikotinos cigaretta rendszeres egyéneknek csökkent a köhögésük és az étvágyuk, miután megkapták a CHY-t. A vizsgálat a kórokozók bizonyos típusaiban kisebb kromoszómális rendellenességeket talált a dohányosok körében, akik szintén bevitték a CHY-t, jelezve, hogy a kiegészítés védelmet nyújthat a genetikai károsodásokkal szemben .. A CHY ismert antioxidáns C-vitamin forrás. Egy, az “Indian Journal of Physiology and Pharmacology” című 2001. februári számában publikált tanulmány megpróbálta megállapítani, hogy a CHY nyújtott-e a C-vitamin tartalmához kapcsolódó előnyöket. A kutatók összehasonlították a CHY-t és a C vitamint kapó 5 férfit, míg a 8 hetes időszak végén a CHY-kiegészítés a vércukorszint nagyobb mértékű csökkenéséhez és a koleszterinszint javulásához kapcsolódik, összehasonlítva azokkal, akik C-vitamint Bár ezek a tanulmányi eredmények érdekesek, nagyobb tanulmányok és jobb minőségű kutatásra van szükség, mielőtt ezek az előnyök megerősíthetők.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Bár a CHY-t már évezredek óta használják az ayurvédikus gyógyászatban, és számos egészségvédő hatása van, kevés bizonyíték áll rendelkezésre az ilyen egészségre vonatkozó állítások alátámasztására. A táplálékkiegészítők korlátozott szabályozása szintén kihívást jelent, mivel a CHY összetétele a márkanév szerint eltérhet. Míg a Dabur márkanév egyik módja a CHY-nak, más beszállítók is hozzáadhatnak más összetevőket, például az aranyat vagy az ezüstöt, hogy elősegítsék a terméküket, a CHY megfogalmazásának leírása szerint, a “Journal of Medicinal Plants Research” októberi kiadásában. Ez biztonsági problémát jelenthet, és mivel számos különböző gyógynövény keverékét tartalmazza, a CHY kölcsönhatásba léphet a vényköteles gyógyszerekkel vagy más kiegészítőkkel. Az orvosnak kérdéseivel vagy aggályaival kell megkérdeznie, mielőtt bármilyen kiegészítő étrendet megkezdenének, így az előnyök és a kockázatok orvosolhatók.; Reviewed by: Kay Peck, MPH, RD