A kesudió okozhat magas koleszterint?

A koleszterinre vonatkozó aggályok nem indokolják, hogy lecserjék azt a zsákot. Éppen ellenkezőleg, folytasd a snackelést, mert a kesudió és más diófélék kimutatták, hogy javítják a koleszterinszintet. Ez jó hír, mert az alacsony sűrűségű lipoprotein magas szintje, a “rossz” koleszterin, veszélyes plakkok képződhetnek az artériás falakon, növelve a szívroham és a stroke kockázatát.

Egészséges zsírok

A kesudió magas zsírtartalmú, ami miatt a rosszul megválasztott választásnak tűnhet, ha a koleszterinszintet figyeli. De csak a telített zsírok – megtalálható a húsban, a vajban, a sajtban és a szalonnában – magas koleszterinszintet hoznak létre. A kesudióban található zsírok többsége az egyszeri telítetlen fajták, amelyek segíthetnek az LDL koleszterinszintjének csökkentésében és az szívkoszorúér-betegség kockázatának csökkentésében az American Heart Association szerint. Egyéb diófélék és magvak, valamint az olívaolaj és az avokádó, egyben telítetlen zsírokban gazdag terület is.

Fiber előnyök

A szívbarát zsírok mellett a kesudió és más dió is jó oldható rostforrás. A rost egy olyan típusú szénhidrát, amely áthatolhatatlanul áthatol a testén, és az oldható fajták elnyelik a vizet, hogy vastag gélt képezzenek. Ez lassítja a tápanyag felszívódását, és megakadályozza a szervezet számára, hogy felszívja az étrendi koleszterint. Ennek eredményeképpen a táplálékkal való szárazabb rost hozzáadása csökkentheti az LDL koleszterinszintjét, segítve megvédeni a szívét. Az egyéb oldható rostforrások közé tartoznak a zab borsó, a bab, a borsó és az árpa.

A Heartening tanulmány

Több tanulmány kimutatta, hogy a diófélék egészséges hatással vannak a koleszterinszintre, amint azt a “British Journal of Nutrition” 2006-ban közzétett kutatás elemzése megerősítette. A kutatók azt találták, hogy a diófélékben gazdag táplálék, például a kesudió csökkentette az LDL-koleszterin szintjét 3 százalékról 19 százalékra a hagyományos nyugati étrendhez és az alacsony zsírtartalmú étrendhez képest. A tanulmány szerzői tulajdonították ezt a hatást a rost és az antioxidáns tartalom, valamint a jelenlétét a növényi szterinek – természetes anyagok a növények, amelyek blokkolják a koleszterin felszívódását a vékonybélben.

Ne menj túl

A kesudió egészséges lehet, de 163 kalóriát unciánként gyorsan eredményezhet a súlygyarapodás, ha túlzottan meggyógyul. Az ilyen diófélék 3 uncia étkezése például 489 kalóriát fog költeni, ami az igényeinek közel 25 százaléka egy 2000 kalóriás étrendben lesz. Több kalória fogyasztása, mint az energiafogyasztás, súlygyarapodáshoz vezet, és a túlsúly növelheti az LDL-koleszterin szintjét. Ezért mérsékelt adagokba tartoznak, hogy elkerüljék az előnyöket.