Áfonya és súlyos hasi fájdalom

Az áfonya népszerű bogyó, amelyet desszertekben, gabonafélékben és egészséges táplálékként használnak, ám egyesek esetében az áfonya fogyasztása súlyos hasi fájdalmat okozhat. A súlyos hasi fájdalom olyan riasztó jelenség, amelyet a háziorvos vagy a gasztroenterológusnak értékelnie kell. A súlyos hasi fájdalom lehet szalicilát érzékenység, élelmiszerallergia vagy intolerancia. Mielőtt az étrend megváltoztatásával kezelné az állapotot, beszéljen orvosával. Vegye figyelembe, ha más bogyók vagy ételek étkezés után hasonló tüneteket okoznak.

A szalicilát érzékenysége olyan állapot, amely elsősorban az Ön emésztőrendszerét befolyásolja az étkezés után szalicilátokat tartalmazó ételek fogyasztása után. A szalicilátok természetesen előforduló vegyi anyagok bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben, magokban és diófélékben, amelyek hasi fájdalmat okozhatnak. A szalicilátok kémiai összetétele hasonló az aszpirinhoz. Ha ismert az aszpirin érzékenysége, kerülje az ilyen anyagot tartalmazó ételek fogyasztását. Egyes gyógyszerek tartalmaznak szalicilátokat, például fájdalomcsillapítókat, izomrelaxánsokat és savkötő szereket. Hasi fájdalom alakulhat ki néhány percen belül az áfonya táplálkozásából, ha érzékeny a szalicilátokra.

Az áfonya étkezés után jelentkező súlyos hasi fájdalom élelmiszer-allergiához köthető. Az áfonyára adott allergiás reakciót az Ön immunrendszerében az áfonya-fehérjékben előforduló reakció okozza. Bár az áfonya fehérjéi nem jelentenek veszélyt a szervezetre, az immunrendszer reagál rájuk, mintha veszélyes lenne. Ez az immunrendszer hibája felkavarja a szervezetet a figyelmeztető és védekező vegyi anyagokra. Immunglobulin E antitesteket, hisztamint és egyéb vegyi anyagokat állítanak elő, hogy leküzdjék a téves káros fehérjéket. Ezeknek a vegyi anyagoknak a jelenléte a legtöbb allergiás tünetet, például a gyomorfájást okozza.

Az élelmiszer-intoleranciák hasonló tüneteket okozhatnak az ételallergia és az ételérzékenység tekintetében, és orvosnak kell értékelnie a különbséget. Az áfonya intoleranciát az emésztőrendszer képtelensége okozza, hogy lebontja a fehérjéket. Az élelmiszer-intolerancia tüneteit nem az immunrendszer reakciója okozza, hanem az emésztőrendszeri rendellenesség. A vékonybél nem képes létrehozni a szükséges enzimeket az áfonya-fehérjék megemésztéséhez. Hasi fájdalom, gáz, puffadás, hasmenés és görcsök alakulhatnak ki fél óra alatt az áfonya táplálkozásából.

Ha ilyen állapotok bármelyikével diagnosztizálják, kerülje az áfonya fogyasztását. Olvassa el az összetevőket az összes italra és az ételre, amelyet eszel, nehogy véletlenül átvette az áfonyát.

Salicilát érzékenység

Ételallergia

Élelmiszer-intolerancia

Megfontolás