Allergia vagy a citromsavval szembeni intolerancia

Az allergia és az intolerancia közötti különbség diagnosztizálása nehéz, mert a két feltétel hasonló tüneteket okozhat. A citromsav számos feldolgozott ételben és italban adalékanyag, amelyet természetes tartósítószerként használnak, és savanyúságot ad a termékhez a Science Daily szerint. Ez egy szerves sav, amely elsősorban citrusfélékben található. Ha nemkívánatos hatásokat tapasztal a citromsav fogyasztása után, akkor a citrusfélék fogyasztása után is ugyanaz a tünet alakul ki. Beszéljen orvosával a megfelelő diagnózis érdekében, és különbséget tegyen az allergia és az intolerancia között.

Ételallergia

Az élelmiszerallergia az immunrendszer túlzott felismerése a citromsavban található fehérjékhez. Ha citromsav tartalmú terméket fogyaszt, akkor a szervezet nem ismeri fel a fehérjéket és megvédi magát. A Medline Plus azt állítja, hogy az immunrendszer elkezdi az IgE-t vagy az immunglobulin-E-ellenes antitesteket létrehozni, amelyek célja a támadó fehérjék elleni küzdelem. Amikor az IgE antitestek bejutnak a véráramba, a hízósejtek hisztamint termelnek. A hisztamin egy olyan vegyi anyag a szervezetben, amely elősegíti a fertőzések megelőzését, de allergiás reakció során a lágyszövetben magas szinteket szabadítanak fel, gyulladást okozva.

Intolerancia

A citromsav intolerancia különbözik az allergiától, mivel az nem befolyásolja az immunrendszert, a MayoClinic.com szerint. A citromsav iránti intolerancia az emésztőrendszer meghibásodása. Az American College of Gastroenterology kijelenti, hogy az élelmiszer-intoleranciákat a kis vékonybél képtelensége okozza, hogy megfelelő módon megemésztse bizonyos cukrokat és az élelmiszerekben található fehérjéket. Ezzel a cukrok és fehérjék összetett állapotban maradnak, és a bélben nem képes felszívódni. Az emésztőrendszer irritálódik, gyulladt és duzzadt, ami közös citromsav-intolerancia tüneteket okoz.

Tünetek

A két állapot közötti leggyakoribb tünetek a gasztrointesztinális traktushoz kapcsolódnak. Röviddel a citromsav fogyasztása után hányingert, hányást, gyomorfájást, gyomorfájást, hasmenést, véredet a székletében és kellemetlen szaglású székletekben fordulhat elő. Ha allergiás a citromsavra, az emésztőrendszeren kívül egyéb tüneteket is okozhat. A Medline Plus megállapítja, hogy az általános élelmiszerekkel kapcsolatos allergiás tünetek közé tartozik az asztma, a zihálás, a légszomj, az orrdugulás, az orrnyálkahártya, a bőrreakciók, a csalánkiütés, az ekcéma és az arc duzzanata. Ha allergiával kapcsolatos tüneteket szed, hívja orvosát.

Diagnózis

Az allergiás orvos a legképzettebb orvos az állapota diagnosztizálására. Az allergológus, az Ön elsődleges orvosa kíséretében együtt dolgozik a vérrel, a bőrrel és a székletével kapcsolatos különböző vizsgálatok elvégzésére. Allergiás teszteket alkalmaznak az IgE antitestek jelenlétének azonosítására a szervezetben, ha citromsavnak vannak kitéve. Az intolerancia diagnosztizálására irányuló egyéb vizsgálatok komplex cukrokat és fehérjéket keresnek a székletében.