Allergiák és a tüdőcsípés gyakorlása közben

Az edzés hatással van a légzésedre, ami mélyebb lélegzetet vesz, gyorsabban lélegez, és néha lélegzetveszélyt is kap. Az allergiák légzési problémákat okozhatnak az orrjáratok és légutak okozta irritáció miatt. Tegyük fel az allergiákat és a testmozgást, és a szokatlan légzési hangok – mint például a repedések – valószínűbbé válnak.

Meghatározás

A tüdeje néha szokatlan hangokat ad, ahogy belélegzik. A leggyakoribbak a csörömpölő hangok, más néven ralesek, amelyeket csörömpölő vagy csörgő zajok jellemeznek. Vannak, akik hasonlóképpen hasonlítanak össze a tüdőtörődéssel, vagy a két durva, de rugalmas elem dörzsölésére, például két száraz hajszálra dörzsölésére. Az Állatorvos-tudományi Kollégium és a Biomedical Sciences (Lásd Források) a tüdőtörő hangot ad.

Okoz

A tüdőtörések tipikusan az elzáródás miatt jelentkeznek. A repedező hang akkor jelenik meg, ha a levegő egy korábban blokkolt helyen keresztül áramlik. Például, ha a tüdőben lévő folyadék akadályt okoz, de a levegő hirtelen áthalad, akkor gyakran kopogó hang keletkezik. Míg számos betegség, köztük tüdőgyulladás, tüdő ödéma és hörghurut okozhat ezeknek a légzésnek a hangja, egyesek az allergiához képest tapasztalják őket. Az allergia fokozhatja a nyálkahártyák termelését a tüdőben, ami légzés közben megrekedő hangot eredményez. Az allergiához társuló asztmában szenvedő személyek tüdõtörést is okozhatnak. Ezenkívül egyes allergiák gyulladást okoznak, ami szintén hozzájárul a tüdőtörmelékhez.

Gyakorlat

Néhány ember számára a testmozgás úgy tűnik, hogy súlyosbítja a tüdőt, vagy észrevehetővé teszi. Gyakran az emberek úgy dönt, hogy gyakorolnak szabadban, pollen és egyéb allergének hatására, amelyek nyálkahártya-felhalmozódást okozhatnak a tüdőben, és tüdõk csikorgó hangokhoz vezethetnek. Hasonlóképpen, a gyakorlás gyakran magában foglalja a levegő beszívását a szájon keresztül, ami hozzájárulhat a tüdőben és a nyálkahártyában fellépő irritációhoz. Kapcsolódó abnormális légzési hangok nyilvánvalóvá válhatnak, miközben a személy gyakorol vagy közvetlenül a fizikai aktivitás után. Enyhe esetekben, a hangok átmenetileg tiszta azután, hogy a személy köhög, de néhány edzés és allergia kapcsolatos tüdő crackles továbbra is fennállnak egy edzés után.

szempontok

A személy belégzéskor és kilégzéskor tüdõtörést tapasztalhat. Néhány ember azonban megjegyzi, hogy a csikorgások észrevehetőbbé válnak, amikor belélegzik, nem pedig kilégzéskor. Gyakran előfordul, hogy a tüdőtörzs könnyebben hallható, ha valaki kimeríti vagy mélyen belélegzi. Annak ellenére azonban, hogy súlyos betegségek miatt tüdőtörődök jelentkezhetnek, orvosi értékelésben részesülhet, még akkor is, ha a tüdőtörzsek gyakorlatilag kapcsolatban állnak.