Antiepileptikus gyógyszerek és a D-vitamin hiánya

Az epilepszia olyan rendellenesség, amelyben abnormális elektromos aktivitás van az agyban, ami rohamokhoz vezet. Az epilepszia általában gyermekkorban manifesztálódik, és tipikusan különböző gyógyszerekkel kezelik. E gyógyszerek közül soknak azonban vannak veszélyes mellékhatásai. Az epilepsziában szedett gyógyszereknek gyakran kell figyelni a D-vitamin hiányának kialakulására.

Epilepszia elleni gyógyszerek

Az epilepszia kezelésére használt gyógyszerek többsége antikonvulzívként ismert. Ezek a kábítószerek, magyarázza a Michigan Egyetem, arra törekszenek, hogy elnyomják a kóros agyi aktivitást. Mivel az epilepsziás rohamok az agyban lévő neuronok által okozott szokatlan elektromos jelek, ezek az antikonvulzívumok csökkenthetik azt a gyakoriságot, amellyel az epilepsziás betegek görcsrohamokat tapasztalnak. A legtöbb esetben a görcsrohamok megfelelő kezelésére több antikonvulzív anyagot kell kombinálni.

Antikonvulzánsok hatása a D-vitaminra

Az antikonvulzív szerek használatának egyik veszélye az, hogy a D-vitamin hiányához vezethetnek. A két szokásosan alkalmazott antikonvulzív gyógyszer, a fenitoin és a fenobarbitol, hosszabb ideig használják a D-vitamin aktivitását a szervezetben, RxMed-jelentések . Ezek a gyógyszerek növelik az enzimek aktivitását a májban, ami a D-vitamint jobban lebontja inaktív formákká.

D-vitamin-hiányos hiányosságok

A D-vitamin szükséges ahhoz, hogy a szervezet megfelelően metabolizálja és hasznosítsa a kalciumot. Következésképpen a hosszú távú antikonvulzív kezelés által okozott D-vitaminhiány olyan osteomalacia nevű állapot kialakulásához vezethet, amelyben a csontok szokatlanul puhaak és törékenyek. Ez okozza a csontok könnyű törését. A gyermekeknél a D-vitamin hiánya rákcsapdá alakulhat ki, ami a lábak meghajlását okozza, mivel a csontok erőssége együtt van a test súlyának alátámasztásával.

Kezelés

Az antikonvulzív hatások miatt a D-vitamin hiánya kezelésének egyik módja az, hogy kiegészítő D-vitamint kapjon. Az Alaska Egészségügyi és Szociális Szolgálatának ajánlása a D-vitamin ajánlott napi adagját tartalmazó multivitamin-kiegészítéssel történik. Ezenkívül az antikonvulzív szereket kapó betegeknek további 400 egység D-vitamint és napi 1500 mg kalciumot kell kapniuk. Idővel a vér kalcium- és foszfátszintjét ellenőrizni kell, mivel a kalcium- és foszfátszint emelkedése szükségessé teheti a D-vitamin-kiegészítés csökkentését.

szempontok

A napfénynek való kitettség fokozhatja a D-vitamin hiányát antikonvulzív használat miatt, a Michigan Egyetem megjegyzi. A napfény szükséges ahhoz, hogy a szervezet átalakítsa a D-vitamint aktívabb formává, az emberek, akik Floridában élnek, és gyógyszereket szednek az epilepsziára, kevésbé valószínű, hogy gyengítették a csontokat, és az antikonvulzánsokat szedő gyermekeknél a D-vitamin szintje gyakran alacsonyabb a téli hónapokban, mint a Nyári hónapokban. Következésképpen azoknak a betegeknek, akik gyógyszereket szednek az epilepszia kezelésére, törekedniük kell arra, hogy biztosítsák a megfelelő napfénynek való kitettséget.