Az étrend-kiegészítők előnyei és hátrányai

A táplálékkiegészítőket gyakran elősegítik az egészségre gyakorolt ​​hatásuk miatt. De csak korlátozott mennyiségű vitamint, ásványi anyagot és egyéb olyan anyagokat kell tartalmaznia, amelyek a kiegészítőket biztosítják, és a vitaminok túlzott mennyisége káros lehet. Mindig vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, mielőtt új táplálék-kiegészítőt szed, különösen akkor, ha bármilyen egészségügyi állapota vagy gyógyszere van.

Az étrend-kiegészítők, amelyek étrend-kiegészítőként is ismertek, arra törekszenek, hogy vitaminainkat, ásványi anyagokat, gyógynövényeket, aminosavakat, enzimeket és egyéb hasznos anyagokat biztosítsanak. Különböző formákban kaphatók, beleértve kapszulákat, puha géleket, gél sapkákat és tablettákat. Bár az Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatalnak jóvá kell hagynia az új összetevőket, mielőtt eladják őket, nem kell jóváhagynia egy terméket, miután az összetevőket jóváhagyta. Például, bár a C-vitamint kiegészítő formában adják el, ez nem jelenti azt, hogy minden egyes márkát biztonság vagy hatékonyság szempontjából jóváhagyták.

A táplálékkiegészítők hozzájárulhatnak az izomerősség, az állóképesség és az általános fizikai teljesítmény javításához, a Military.com webhely szerint. Emiatt a sportolók gyakran vesznek részt a teljesítményük javítása érdekében. Az étrend-kiegészítők számos betegséget és egészségi állapotot is megakadályozhatnak. Például a terhes nőknek ajánlott a folsav bevétele a születési rendellenességek megelőzésére. Az egyéb kiegészítőket a gyógyszerekkel kombinálva, kiegészítőként vagy alternatív kezelési módként alkalmazzák az egészségi állapotra.

Mivel a táplálékkiegészítők nem olyan szigorúan szabályozottak, mint a kábítószerek, azok hatékonysága nem lehet olyan megbízható. Továbbá, ha olyan dózisokba kerülnek, amelyek meghaladják az ajánlott étrendi bevitelt, bizonyos kiegészítők mérgezőek lehetnek, és súlyos mellékhatásokat okozhatnak. Az A-vitamin toxicitása például májkárosodást, homályos látást, fejfájást, csontfájdalmat és duzzanatot, álmosságot és émelygést okozhat. A kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a gyógyszerekkel is, amelyek nem kívánt mellékhatásokat okozhatnak és csökkentik a gyógyszer hatékonyságát.

Az optimális haszon érdekében forduljon orvosához a megfelelő táplálékkiegészítőkről. Kutasson a kiegészítő összetevőket, mielőtt megvásárolná a terméket. Kerülje a táplálékkiegészítőket valamilyen összetevő, vagyis az A-vitamin, a D-vitamin és a vasal. A megadóz az, amely meghaladja az ajánlott táplálékbevitelt. Habár a megadók előnyösek bizonyos egészségügyi feltételek kezelésére, szintén toxikus tüneteket okozhatnak. Végezetül hagyja abba a pótlékot, ha kellemetlen mellékhatást észlel, és soha nem kombinálja a gyógyszeres készítményekkel vagy egyéb kiegészítökkel az orvos ajánlása nélkül.

Az étrend-kiegészítőkről

Előnyök

hátrányok

szempontok