Az összes felesleges vitamin kiválik-e a testből?

A felesleges vitaminok feleslegessé válnak a legtöbb egészséges egyén számára, mivel a szervezet csak azt használja, amire szüksége van, és a maradék kiválasztódik vagy tárolódik. A felszívódás vagy kiválasztódás függ a vitamin típusától, a lehetséges gyógyszerkölcsönhatásoktól és a táplálkozási igényektől. Beszéljen orvosával, mielőtt bevenné a vitaminokat, vagy más étrendi változásokat hozna.

A vitaminok vagy vízben oldhatók vagy zsírban oldódnak. A szervezet vízben oldódó C- és B-vitaminokat használ fel gyorsabban és a felesleges mennyiségeket kiválasztják a vizeletben. A zsírban oldódó A, D, E és K vitaminokat a máj- és zsírszövetekben tárolják. Bár mindkét típus káros lehet, ha nagy mennyiségben vesznek részt, a túlzottan zsírban oldódó vitaminok valószínűleg mérgezőek a lassabb felszívódás és a hosszabb tárolás miatt.

Az Élelmiszer- és Táplálkozási Tanács iránymutatásokat dolgoz ki a napi étkezési szükségletekre vonatkozóan. Az irányelvek általánosan használt kifejezései az ajánlott étrendi bevitel (RDA), a táplálékkiegészítő bevitel (DRI) és a tolerálható felső beviteli szint (UL). A legtöbb vitamin-kiegészítés és az étel címkéi felsorolnak egy napi értéket (DV), amely bemutatja a vitamin egy adagonkénti ajánlott napi adagját. A DV százalékok felnőtteknél 2000 kalóriás étrenden alapulnak. Amikor orvos vagy dietetikus írja fel, a MayoClinic.com ajánlja a vitaminok és ásványi anyagok mindennapos értékének 100 százalékát tartalmazó multivitaminok és a “megados” kiegészítők elleni védekezést.

A Food and Drug Administration szerint az amerikaiak többsége megkapja az összes szükséges vitamint az élelmiszerektől. Az orvos azonban bizonyos betegségek esetén javasolhatja a kiegészítőket, ha étrendje nem ad megfelelő vitaminokat, vagy terhes vagy ápoló. A napi vitamin-kiegészítők nem helyettesítik az egészséges táplálkozási szokásokat, és az egész élelmiszer tartalmaz olyan mikrotápanyagokat és antioxidánsokat, amelyek nem találhatók a kiegészítőkben.

Beszéljen kezelőorvosával és gyógyszerészével az over-the-counter vagy vényköteles gyógyszerek és vitaminok közötti gyógyszerkölcsönhatásokról. A laxatives élelmiszereket és táplálékkiegészítőket gyorsan mozgatja a testen, ami számos tápanyag kiválasztódását eredményezi. Egyes koleszterin-gyógyszerek csökkentik a zsíroldékony vitaminok szükségletét, ami csökkenti a vitamin-felszívódást. Alternatív módon a K-vitamin csökkentheti a vérhígítók hatékonyságát.

A túl sok vitamin bevitelének tünetei a fejfájástól és az émelygéstől a fogyásig és a szédülésig terjednek. Azonban a nagy mennyiségű egyes vitaminok súlyosabb egészségügyi problémákhoz kapcsolódnak. Az A-vitamin túlzott fogyasztása májtoxicitást és születési rendellenességeket okozhat. A túlzott C-vitamin kapcsolódik a vesekőhöz és a vas felszívódásához. A D-vitamin túladagolása kalcium-lerakódásokat és szabálytalan szívritmusokat okozhat. Túl sok B-vitamin okozhat idegkárosodást.

típusai

Ajánlott bevitel

Vitamin források

szempontok

aggodalmak