Cpap maszk a foltos bőr számára

A hosszú távú otthoni használatra szánt CPAP maszkokat fel kell szerelni az arcodra. Az American Sleep Apnea Association javasolja, hogy fontolja meg mind a méret és illeszkedés, beleértve a maszk szélessége, hossza és heveder szorító. A rosszul illeszkedő maszkok bőrirritációt vagy akár allergiás reakciót okozhatnak, azonban nincsenek arra utaló jelek, hogy ezek a maszkok segítenek a foltos bőr kezelésében.

CPAP maszk

A “CPAP” folyamatos pozitív légúti nyomást jelent. Az “ápolói gyakorlat illusztrált kézikönyve” szerint a CPAP maszk egy könnyű, rugalmas, gumiból vagy szilikonból álló maszkból áll, amely lefedi az orrát és a száját. A maszkot a fejedhez rögzíti orthodontikus fejfedőhöz hasonló pántokkal. A maszk oxigéncsöve egy szellőztetőhöz csatlakozik, amely levegővel biztosítja a levegőt. Van egy “kilégzési nyomásszelep” is, amely felszabadítja a szén-dioxidot.

CPAP felhasználások

A CPAP maszkok segíthetnek a légzési distressz szindrómában, a vírusos tüdőgyulladásban és tüdőödémában szenvedőknek. A kórházi személyzet CPAP maszkot használhat a páciensnek egy szellőztetővel szemben. A maszk célja, hogy folyamatos nyomást gyakoroljon a légutakra, nyitva tartva és akadálytalanul. A CPAP maszkok kisebb verziói, amelyek csak az orrodat fedik le, általánosan az alvási apnoéira írják fel.

CPAP és bőrirritáció

Mivel a maszknak szorosan illeszkednie kell, és pecsétet kell létrehoznia az arc felett, a bőrirritáció gyakori és bosszantó mellékhatás. Van esély arra is, hogy allergiás lehet az anyagra, amelyet a maszkja készített. Ha a foltos bőred része az allergiás reakciónak, akkor különböző anyagból készített maszkot kell vásárolnod. Az American Sleep Apnea Association megjegyzi, hogy a maszkok szintetikus gumi, vinil, kemény műanyag vagy szilikon készíthetők.

CPAP maszkok és bőrápolás

Az American Sleep Apnea Association megjegyzi, hogy mind a száraz bőr, mind a felesleges bőrtartalmú olaj a maszkját hatékony pecsétet képezheti. A hidratálók és a kőolaj alapú termékek reagálhatnak a maszk azon részével, amely megérinti az arcát, azonban az ASAA azt javasolja, hogy vizsgálja meg a speciális CPAP maszk felhasználók számára kifejlesztett hidratáló krémet. Az “illusztrált kezelési útmutató” azt javasolja, hogy a benzoint a bőrt közvetlenül a maszk széléig alkalmazzuk, hogy megóvja a túlfeszültségtől és a repedésektől.

CPAP és Blotchy Skin

Mivel a foltos bőrnek számos lehetséges oka van, konzultálnia kell orvosával a diagnózishoz. Az American Academy of Family Physicians megjegyzi, hogy a kipirult bőr jelezheti a rosaceát, míg a vörös és foltos bőr az eritéma multiforme nevű kiütést jelezheti, amit gyakran a gyógyszeres kezelésre adott reakció okoz. Ritka esetekben a pillangó alakú foltos kiütés olyan szisztémás állapotot jelezhet, mint a lupus. Csak akkor próbálja meg kezelni a foltos bőrt egy CPAP maszkkal, ha az orvos erre utasítja.