Dehidratált gyümölcsök és zöldségek tápértékét

Egyél édesburgonya-zsetont a nyár folyamán, bogyós gabonapelyhek télen és alma darabok tavasszal. Vásároljon kedvenc bogyókat, babokat, squash-t, gyökérzöldségeket vagy trópusi gyümölcsöket a mezőgazdasági termelő piacán, és szedje le a gyümölcsöket és zöldségeket tápláló lunchbox snackek, hurrikán túlélési készletek vagy túrázási adagok számára. Számos piac és az üzembe helyezett már kényelmesen csomagolt dehidratált termékeket is szállít. A dehidratáló gyümölcsök és zöldségek jelentősen megőrzik tápértéküket, miközben csökkentik a tárhelyet és a súlyt, és évszakban fogyasztanak szezonális termékeket.

Miért működik a kiszáradás?

Az egyik legrégebbi élelmiszer-megőrzési folyamat, a dehidratáció eltávolítja a nedvességet, a környezetet, ahol a mikroorganizmusok a Virginia Cooperative Extension szerint. A nedvesség hiánya lassítja a baktériumok, élesztőgombák és penészgombák növekedését, valamint az élelmiszereken belüli enzimatikus reakciókat. A víz eltávolítása késlelteti a károsodást, hogy hosszabb eltarthatóságot biztosítson az élelmiszereknek anélkül, hogy megsemmisítené tápértékének nagy részét.

típusai

A dehidratált szőlő talán az egyik legismertebb dehidratált termék fajtája. Nedvességet távolítanak el a szőlőből, amely 80 százalékos vizet tartalmaz, és mazsolát képez. Dehidratálhat bármilyen gyümölcsöt, ideértve az alma, a sárgabarack, a banán, az áfonya, áfonya, mangó, őszibarack, körte, ananász, málna és eper. A kiszáradt gyümölcs nagyszerű módja annak, hogy néhány extra vitamin és ásványi anyag belecsússzanak a sütéshez vagy a sín összerakásához. Dehidráljon minden zöldséget, beleértve a spárgát, a babot, a céklát, a brokkolit, a sárgarépát, a kukoricát, a burgonyát vagy az édesburgonyát.

Calorie Count

A gyümölcsök és zöldségek kiszáradása nem változtatja meg a kalóriaszámot. A kalóriák kisebb, tömörebb tömegre koncentrálódnak a nulla kalóriatartalmú víz nélkül. Ha egy hóvihar után hóba esik, a napi túrázás vagy egy gyors, délutáni snack megragadása, akkor a kalóriák fogyasztása sokkal kompaktabb. Ha a súlycsökkenés a célod, akkor választhatsz friss gyümölcsöket és zöldségeket, hogy a víz töltsön, null kalóriatartalmú étellel.

Rosttartalom

A dehidratált gyümölcsök és zöldségek rosttartalma nem változik. A víz és a rost együtt dolgozik az emésztési folyamatok javításában. Annak érdekében, hogy teljes mértékben kihasználhassa a rostot, ezért a vizet a kiszáradt gyümölcsökkel és zöldségekkel kell fogyasztania.

Vitaminok és ásványi anyagok

A legtöbb vitamin és ásványi anyag érintetlen marad a kiszáradás során. A levegő és a levegő azonban elpusztítja a C-vitamint. A levegő expozíció szintén elpusztítja az A-vitamint. A kén a dehidratálási folyamatban történő felhasználásakor megvédi az A és C vitaminokat. A gyümölcsök és a zöldségek minimális mennyiségű ásványi anyagot veszítenek a kiszáradás során.

Az American Institute for Cancer Research (AICR) jelentése szerint a dehidratált gyümölcsök csaknem ugyanolyan szintű antioxidáns fitokemikáliákat tartanak fenn, mint a friss gyümölcsök. Az AICR azt javasolja, hogy az étrendben több szárított, fagyasztott vagy friss gyümölcs fogyasszon antioxidáns hatásaikat. Egy adag szárított gyümölcs 1/4 csésze és egy adag friss gyümölcs 1 csésze.

antioxidánsok

Annak érdekében, hogy a dehidratált gyümölcsök és zöldségek fenntartsák tápértéküket, tárolják a szárított élelmiszert hűvös, sötét, száraz helyen. A hő, a könnyű és a nedvesség elpusztítja a vitaminokat és az ásványi anyagokat, és megkönnyíti az élelmiszerek romlását. A kiszáradás lelassítja az élelmiszerek romlását, de nem hagyja teljesen le a folyamatot. A Colorado State University tényfeltétele a zöldség szárítására azt ajánlja, hogy egy éven belül használjon dehidratált ételeket.

Tárolás és használat