Egy 5 éves kognitív fejlődés

A beton ötéves gondolata egyes nagyon kreatív, de nem praktikus érvekkel jár. Például egy gyermek, aki nem akarja megcsípni a fogait, azt mondhatja: “Nem tudom, a fogkefe alszik”. Világa tele van mágiával, élő tárgyakkal és új elképzelésekkel várja a megszervezést. Az óvoda nevelése lehetőséget nyújt arra, hogy felfedezze, hogyan gondolkodik a gyermek a világról, miközben segíti új koncepcióinak és gondolkodási stratégiáinak fejlesztését.

Gondolat

Egy kisgyermek beszéde rengeteget mond arról, hogy mit gondol. Annak ellenére, hogy egy tipikus ötéves ember kezd megérteni, hogy nem mindenki látja a világot, ahogy van, még mindig úgy gondolja, hogy gondolatait és kívánságait okozhatja. Például felvehet egy új testvérhez, mert szerette volna játszani barátját, vagy hibáztatná magát egy olyan családi kihívásért, mint a válás. Ő is szilárdan hisz a mágiában, és hogy a játékai élnek, mivel képzelőereje valószínűleg fejlettebb, mint logikus gondolkodási képessége. Az ötéves képzeletbeli játék és az önbeszélés mindkettő azt sugallja, hogy nagy figyelmet fordít és tanul a társadalmi interakciókról a kapcsolatuk tekintetében. Ahogy érett, a gyermeke több perspektívát fog kifejleszteni arról, hogy hogyan illeszkedik családjába és a közösségbe.

Indoklás és problémamegoldás

Az 5 éves képességek korlátozása a dolgok többszörös attribútumainak megértésében, az idő alaptalan megértésében és a változás permanens változásként való megjelenésében gyakran túlsimított, néha mágikus, gondolkodási és problémamegoldást eredményez. Például egy gyermek, aki tovább szeretne játszani az esti lefekvésén, megoldhatja a problémát azzal, hogy kijelenti, hogy az óra összetört vagy fekszik, ezért nem szabad lefeküdnie. Egyetlen óra a meghatározó tényező az esti lefekvésében, nem pedig a fáradtságában, az a tény, hogy más órák azt mutatják, hogy lefekvés vagy az a tény, hogy sötét van.

Koncepcionális tudatosság

Az óvodás korú gyermekek gyorsan új fogalmakat szereznek, beleértve a korai hangzásbeli megértést és az olvasási képesség kezdetét, a kialakuló matematikai ötleteket és a szimbolikus gondolkodási készségeket. Ezek a készségek képviselik a gyermek növekvő megértését a világban. Az ötéves korosztály azonban csak logikusan gondolkodik, és megérteni az absztrakt ötleteket. Emiatt a gyermek valószínűleg aktív, gyakorlati lehetőségeket keres az új ötleteinek és gondolkodási készségeinek tesztelésére. Például élvezheti új felfedezésének tesztelését, hogy az a szám, amelyen megáll, megmondja neki, hogy mennyi van valami játék és játék háztartási tárgyak számával. Ahogy közeledik a 6 éves korához, az a képessége, hogy fizikailag megtapasztalja az elképzeléseket anélkül, hogy kibontakozik és tovább fejlődik.

Információ rendezése és minősítése

Az öt évesek sok időt töltenek az információ rendezésére és rendezésére. Azonban gyakran nehéz megérteni a több funkciót. Mivel a gyermek egyszerűsíti a megérteni kívánt elem számos jellemzőjét, egyetlen egészet sem tanulhat az egész tanulmányozása helyett. A túlzott egyszerűsítéssel kapcsolatos problémák mellett a döntő fontosságú tényezők meghatározása is jelentős kihívást jelent a legtöbb óvodás és óvodás számára. Például az állatok iránt érdeklődő 4 éves gyermek dönthet úgy, hogy a szőrzet a legfontosabb jellemzője, és a gyíkokat, a halakat és a madarakat “állatokként” elutasítja. Ötévesen meg tudja érteni, hogy minden háziállat, beleértve az osztályos gyíkot és a halat, állatok, de elutasítja a méheket, mert szúrták. A többszörös leíró jellegű játékokat és tevékenységeket, mint például az “I Spy” és a “20 Kérdések” segítik a gyerekeket abban, hogy megtanulják felismerni és értékelni a dolgok több funkcióját.