Étrend-kiegészítők és vér elvékonyodása

Vérrögök fordulnak elő, amikor a vérlemezkék összetapadnak, hogy csomókat képezzenek. Bár ez egy természetes folyamat, amely megakadályozza a túlzott vérzést, szív- és érrendszeri betegségekben vagy atheroszklerózisban szenvedők szívrohamban vagy stroke-ban szenvedhetnek, ha véredényük a hajóikban kialakul. Napjainkban számos vérhígító gyógyszer áll rendelkezésre, de alternatív módon étrend- és gyógynövényes kiegészítőt is használhat a vér vékonyodására. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy megvitassa a lehetséges kockázatokat és a gyógyszerkölcsönhatásokat, mielőtt bármilyen kiegészítőt szed.

Táplálék-kiegészítők

A vérhígító hatású étrend-kiegészítők közé tartoznak az Omega-3 zsírsavak, mint a halolaj, a lenmagolaj és a mezoglikán, a University of Pittsburgh Medical Center szerint. A szelén, a C-vitamin, a folsav, a B-6 és a B-12 vitamin, valamint a betain segíthet a véredzésben is, jegyzi meg a Michigan Egyetem Egészségügyi Rendszer. Valójában a Folsav és a B-12 vitaminok kombinációja segíthet a szervezet homociszteinszintjének csökkentésében, ami csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek és a vérrögképződés kockázatát. A Policosanol és a koenzim Q10 kiegészítők segíthetnek a véredzésben is, jelentette a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Beszélje meg kezelőorvosával, mielőtt bármilyen étrendi kiegészítőt vért adna a vérének.

Gyógynövény kiegészítők

Néhány gyógynövény-kiegészítő is segíthet a véredzésben. A Maryland Orvostudományi Egyetem szerint a véralvadási hatásokat gyógynövény-kiegészítők, például galagonya és fokhagyma kivételével vérrögképző hatásúak lehetnek. Az áfonya, a gyömbér és a ginkgo is vékonyodhat. Ezenfelül a Michigani Egyetem Egészségügyi Rendszer jelentése szerint a kurkuma és a bazsarózsa csökkentheti a vérlemezkék túlzott mértékű vérrögképződését vagy összepréselését. Egy széles körben elfogadott, meggyőző tudományos kutatás nem támogatja a gyógynövény-kiegészítők alkalmazását a vérrögképződés megelőzésére vagy a vér vékonyítására.

Hagyományos gyógyszer

Az étrendi és gyógynövény-kiegészítők mellett számos antikoaguláns és hártya-gátló hatóanyagot használnak a hagyományos gyógyászatban a vér vékonyítására és a vérrögök megelőzésére. A gyakori vérhígító gyógyszerek közé tartozik az aszpirin, a warfarin, a tiklodipin, a dipiridamol, a klopidogrél és a heparin.

Fontolóra venni

A vérhígító kiegészítők mellett bizonyos életmódbeli változásokat is végezhet, amelyek csökkenthetik a vérrögök kockázatát. A dohányzásról való leszokás, a stressz csökkentése, az egészséges testtartás fenntartása, a rendszeres gyakorlás és az egészséges táplálkozás mind hozzájárulhatnak a vérrögképződés és a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. A koleszterin szintjének szabályozása szintén elengedhetetlen a szív- és érrendszeri egészséghez és az artériás plakkok felépülésének megakadályozásához.

figyelmeztetések

Mielőtt bármilyen vérhígító kiegészítést megkezdenél, beszéljen egészségügyi szolgáltatójával az esetleges kezelési lehetőségekről. Orvosa javasolhatja, hogy vértartalmú vényköteles gyógyszereket szedjen, vagy bizonyos életmódbeli változtatásokat hajtson végre bizonyos kiegészítők helyett vagy mellett. Vigyázzunk rá, hogy sok természetes kiegészítés mellékhatásokat és gyógyszerkölcsönhatásokat okozhat, hasonlóan a hagyományos gyógyszerekhez. Például a legtöbb vérhígító étrendi és gyógynövény-kiegészítők nem biztonságosak a szokásos antikoaguláns vagy thrombocyta-gátló gyógyszerekkel együtt, figyelmeztet a University of Maryland Medical Center. A vérhígító gyógynövények vagy gyógyszerek felesleges használata növeli a belső vérzés kockázatát, különösen a bélben vagy az agyban, a 2009-es “Circulation” szám szerint. A szelén hosszú távú kiegészítése potenciálisan megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, és a galagonya negatív hatással lehet a szívbetegségek és magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerekre.