Fájdalmat okoz a comb külső oldalán

A lépcsőn való felkelés, a gyaloglás, a székből történő emelés és egyéb napi tevékenységek nehézkesek lehetnek, ha fájdalmad van a combod külső részében. A fájdalom oka néha nyilvánvaló, például akkor, ha sportolást vagy edzés közben húzod el az izmokat. A fájdalmat azonban kevésbé nyilvánvaló körülmények is okozhatják, mint pl. Egy csípős ideg vagy bursitis. Kérjen orvosi segítséget a pontos diagnózishoz és megfelelő kezeléshez, ha külső combja van.

Izomfájdalom

Az izom okozta sérülések a fájdalom gyakori oka a külső combban. A törzs sérülése a leggyakoribb, az izom kisebb vagy súlyos szakadása, vagy az ehhez kapcsolódó ín, amely az izom csontokhoz kötődik. Fontos lábizom és ínje a combjától a külső combtól az alsó lábcsontig fut. Más izmok és inak futnak a medencéiből a felső combcsontjaiból. Az izmok és az inak ezen a területen mozgatják a lábát kifelé oldalra. A törzs sérülése hirtelen bekövetkezhet, ha ezek az izmok vagy az inak túl vannak feszítve. A törzsek fokozatosan fejlődhetnek a túlzott vagy gyengeségtől is. A töréses sérülések tipikusan unalmas, fájdalmas fájdalmat okoznak, amely megnő, ha az érintett lábon áll. Az orvos által ajánlott kezelések közé tartozik a jég, a pihenés vagy a tevékenység módosítása, nyújtása és masszázs. A szteroid injekció alkalmazható a gyulladás csökkentésére és a kényelmetlenség enyhítésére.

Hip bursitis

A Bursae a test különböző magas súrlódási területein található, folyadékkal töltött zsákok, például ahol az izmok inak egymásra vagy csontokra csúsznak. Ezek a kis zacskók csökkentik a súrlódást és sok testhelyen biztosítják a párnázást, beleértve a külső csípő felett elhelyezkedő területet, ahol a combcsont és a medence találkozik. A zsák vagy a csípőgyulladás gyulladása tipikusan fájdalmat okoz a felső, külső combban, ahol a combcsontja kiugrik. A csípőbélgyulladás tipikusan éles fájdalmat okoz, ha a területet megérinti, és bizonyos tevékenységek – például a lépcsőfokok felemelése és az ülő helyzetből való állása – általában nagyon fájdalmasak. Az orvos által ajánlott gyakori kezelések magukban foglalják a tevékenység módosítását, a fizikoterápiát és a szteroid injekciót a bursa gyulladásának csökkentése érdekében.

Spinális idegtömörítés

Az idegek kilépnek a gerincből, hogy szenzációt biztosítsanak a bőr és az izmok erejének egész testében. Az L4 és L5 néven ismert idegek kilépnek az ágyéki gerincből a hát alsó részén, mozgást és szenzoros jeleket adnak a külső combnak. Ezeknek az idegeknek a kompressziója vagy károsodása fájdalmat okozhat a területen, ami a hátsó helyzetétől függően változhat. Ön is tapasztalhatja bizsergést vagy zsibbadást a combján. A gerinc idegi kompresszió néha izomgyengeséghez vezet. Az L4 és L5 idegek összenyomódása korlátozhatja képességét arra, hogy növelje a nagy lábujját, hajtson le lábadat lefelé vagy forgassa a lábát kifelé. A betegség kezelése az idegi károsodás okától és súlyosságától függ.

Egyéb okok

Az idegi érzékenység károsodása vagy összenyomódása a külső combnak a bőrére égető fájdalmat, zsibbadást vagy bizsergést okozhat a területen. Ez az állapot, más néven meralgia paresthetica, különböző okok, például ismétlődő mozgás, csípő sérülés, túlságosan szoros ruha és súlygyarapodás miatt alakulhat ki. A cukorbetegséghez kapcsolódó idegkárosodás vagy a csípő, a medence vagy a has a sebészeti beavatkozás is lehetséges okok. Kevésbé gyakori, hogy más orvosi problémák fájdalmat okozhatnak a külső combban, beleértve bizonyos daganatokat, idegrendszeri állapotokat és fertőzéseket.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A lehető legrövidebb időn belül kérdezze meg kezelőorvosát, ha külső combja van, különösen ha az ok nem nyilvánvaló, vagy a fájdalom rosszabbodik. Kérjen azonnali orvosi ellátást, ha a fájdalom traumás sérülés, például bukás vagy autóbaleset következtében alakult ki. Sürgős orvosi ellátást is igényel, ha fájdalmát bármilyen figyelmeztető tünet és tünet kísér, beleértve: – az érintett láb hirtelen zsibbadtságát, gyengeségét vagy bénulását, – a bél- vagy húgyhólyag-kontroll elvesztését, – az érintett Lábát; Véleményezte: Tina M. St. John, MD