Hasmenés egy c-szakasz után

A szülés, akár egy császármetszés, akár hüvelyi, szorosan összefügg az inkontinencia, mind a vizelet, mind a fekáliával. A hasmenés valamivel kevésbé gyakori azoknál a nőknél, akik C-szekcióval rendelkeznek, de különböző okok miatt fordul elő. A “Szülészeti és nőgyógyászati” folyóirat szerint a nők 38 százaléka egy nagy tanulmányban beszámolt a hasmenés okozta problémákról a C szakasz után. Ez kínos állapot, de soha ne habozzon megemlíteni a szülésznek, mert sok esetben a kezelés egyszerű és nagyon hatékony.

Hasmenés és ürülék inkontinencia

A hasmenés akkor jelentkezik, ha gyakori, laza bélmozgásai vannak, de a terhesség utáni szoros összefüggés a belek inkontinenciája. A fekális vagy anális inkontinencia az, amikor székletet vagy gázt szivárogjál, vagy ha gyakran sürgős, ha tényleges szivárgás nincs, mert az anusz és a végbél izmai nem tudják szabályozni a széklet átjutását. A hasmenés okozhat ürülék inkontinenciát.

Terhesség kérdései

Az Országos Egészségügyi Intézmények beszámolnak arról, hogy sok nő kérte a C-szekció szállítását, mert úgy gondolja, hogy elkerülik az inkontinencia kérdéseket, de az ügynökség azt állítja, nincs bizonyító bizonyíték arra, hogy a césareusok biztosítják ezt a védelmet. Inkább a hasmenés vagy inkontinencia nők tapasztalatai számos tényezőhöz kapcsolódhatnak, például, hogy mennyi ideig mozogtak a munka során, és mennyi ideig haladtak a munkájuk a C-szakasz előtt, valamint egyéb, a terhességhez általában kapcsolódó tényezők. A terhesség nagy nyomást gyakorol a medencefenékre, és egyes nőknél a szervek előrehaladása – az izmok meghibásodása, hogy normális helyükön egy szervet tartsanak – és ennek következtében a stressz-inkontinencia.

Hasmenés a születés után

A szövetségi Egészségügyi Kutatási és Minőségi Ügynökségben a “Cesarean Delivery on Mother’s Request” című szövetségi Egészségügyi Kutatási és Minőségügyi Minisztérium kutatást végzett egy olyan kis női mintáról, amelyben a nők 4 százaléka, akik választották a választott szakszekciókat, és akiknek nincs munkájuk, tapasztaltak hasmenést. A nők csaknem 6 százaléka, akiknek vészhelyzeti C-szekciói voltak, néhány munkaerő-próbát követően, kifejlesztettek anális inkontinenciát. A Childbirth Connections által végzett “Anyák hallgatása” című felmérés során több, C-szekcióban szenvedő nő jelentett bélproblémát, mint a vaginálisan szedett nők. A “Nemzetközi Urogynecológiai Napló” és a “medencefenék diszfunkció” folyóirat szerint a túlsúlyos, legalább két órán át tartó, és korábban székrekedett betegség kockázati tényező a szülés utáni ürülék inkontinencia szempontjából, függetlenül attól, hogy a nő hogyan szállítja.

antibiotikumok

Egy másik ok, amiért a nőknél a C-szakasz után hasmenés tapasztalható, az antibiotikumok a műtét előtt és után adódnak. A C-szakasz előtt a várandós anyáknak antibiotikumot adnak a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Majdnem minden antibiotikum okozhat hasmenést. Ez azért van, mert megzavarják a jó vagy kedvező baktériumok és a káros baktériumok közötti egyensúlyt. A kétféle baktérium megsemmisítésével a fertőzések elleni küzdelem során az antibiotikumok lehetővé teszik az antibiotikumokkal szemben rezisztens baktériumok növekedését. Olyan toxinokat termelnek, amelyek károsítják a bél falát és gyulladást okoznak. Ezenkívül további C-szakasz után további antibiotikumokat kaphat, ha bélsérülést szenvedett. Bár ritkán előfordulhat a perforáció és a műtéti eszközök égése. A kezelés további antibiotikumokat igényel, ami növeli a hasmenés kockázatát.

Hasmenés kezelése

Ha állandó bajod van a bélmozgások szabályozásában, forduljon egészségügyi szolgáltatójához. Meg kell vizsgálni, hogy kizárjon minden olyan betegséget, amely a hasmenést okozhatja. Miután törölte a súlyosabb állapotot, számos lehetőség létezik a probléma kezelésére, csökkenti a széklet gyakoriságát és javítja azok konzisztenciáját. Orvosa egy ömlesztett formájú hashártyát írhat fel, és naponta száloptikákat vehet fel. Ezenkívül a líperamid-hidroklorid, amely a páciens-ellenes gyógyszereknél, mint a Imodium, növelheti a belek átmeneti idejét. Ez lehetővé teszi, hogy a széklet több vizet szívjon fel és szilárdabbá váljon. Kezelőorvosa átviszi a végbélérzékenységet és az anális sphincter erejét.