Kámfor és terhesség

A kámfor egy olyan anyag, amelyet egy laborban lehet létrehozni, vagy természetesen megtalálható a fa faiból, a Cinnamomum kámforból – amelyet kámfornak is neveznek. A kámfor jellemzően erős szagú, és széles termékválasztékban, ipari lakktól az egészségügyi stimulánsokig használják. Kémiai tulajdonságai és mellékhatásai lehetnek aggodalom, ha terhes vagy szoptat.

Hol találod?

Az akupunktúra ma szerint a kámfor ázsiai eredetű, és hagyományosan rovarriasztóként használják. A kámforokat gyakran használják a kémhatások és a lepke golyók esetében is, amelyek általában az asztma, a torlódás és más légzőszervi állapotok kezelésére használt inhalánsok, valamint az izom- és ízületi kényelmetlenség helyi fájdalomcsillapítóiban fordulnak elő. A gyógynövényraktárakban elérhető termékeken kívül a kámfor megtalálható a széles körben ismert, túltermeléses termékekben.

Ok az aggodalomra

Az NIH Toxicology Data Network jelentése szerint a kámfor nem humán rákkeltő anyagnak minősül, de enyhe toxicitási szintje van, ami elsősorban a központi idegrendszerre és a vesére hat. Egy Abdulaziz Egyetem által Szaúd-Arábiában végzett vizsgálatban a kámforhoz adódó, terhes laboratóriumi patkányok különböző mértékű vérzést és jelentősebb strukturális változásokat észleltek a méhben. Bár az emberi betegek körében nem végeztek kiterjedt vizsgálatokat, az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia beszámol arról, hogy a kámfor kimutatták, hogy átlépi a placentát, ezért potenciális veszélyt jelent a magzatra nézve. Az Akupunktúra Today.com rámutat arra, hogy a terhes vagy szoptató személyek ne használják a kámfor használatát.

Túlzott adagolás

A mai akupunktúra szerint az általános lakosság számára is nagy dózisok irritálhatják a gyomor bélését, ami émelygést és hányást okozhat. A Maryland Egyetem Orvosi Központja elmondja, hogy a kámfor túladagolása vagy lenyelése más tüneteket okozhat, mint például lassú légzés, bőrirritáció, túlzott szomjúság és a torok vagy száj elégetése. Bizonyos esetekben görcsök, izomgörcsök, gyors pulzus, sőt öntudatlanság is előfordulhatnak.

Kezelés

Túladagolás esetén a Maryland Egyetem Orvostudományi Egyeteme azonnali orvosi segítséget kér, nem pedig házi orvosságot. A központ azt mondja, hogy a túladagolásban részt vevő betegek aktivált szénnel is rendelkezhetnek, gyomormosás alatt (gyomorból kimosva) és légzéstámogatásban részesülnek, az életjelek megfigyelésével és az egyes tünetek kezelésével.