Kereszt-szem dominancia gyakorlatok

A keresztezett szem dominanciája a kéz-szem dominálását jelenti. Leggyakrabban azt jelenti, hogy jobbkezes, de a bal szem domináns. A kereszt-dominancia hatalmas tényező lehet a sportteljesítményben, különösen olyan tevékenységeknél, mint például az íjászat és a lövészet, ahol a kereszt dominancia a célt a domináns szem felé húzhatja. Hasonlóan a teniszezéshez, amikor a játékos kénytelen átlépni a középső vonalát, a kéz-szem koordináció veszélybe kerülhet, és egy golfozó kihagyja a puttját, ha a lövés a nem domináns szemmel néz ki.

A legegyszerűbb módja annak, hogy meghatározzuk, melyik szem dominál, hogy kör alakú legyen a kezével a hüvelykujjával a mutatóujjával. Válasszon egy célt, például egy doorknobot a szobában. Középpontját a fogantyút a keze által készített körbe, és csukja be a jobb szemét. Keresse meg a célt a körön kívülre. Ismételje meg a manővert a bal szemével zárva. A domináns szem az a szem, amely nyitva van, amikor a fogantyú a körben leginkább középpontos.

A sportos látás egy nagyon speciális optometriai terület, amely segíthet a keresztes dominanciával küzdő sportolóknak. Ennek a képzésnek az alapja az “ambidexteritás” megteremtése, vagy a test mindkét szemének egyformán történő használata. A gyakorlaton keresztül a nem domináns szem képzett arra, hogy hatékonyabb munkavégzést folytasson sport-specifikus feladatokban. Találjon meg egy sportos látásszaktort az Ön területén a www.aoa.org oldalon. És írja be a zip kódját az orvos lokátor linkjére.

Az optometrikus felügyelet alatt az alapvető vizuális készségek javíthatók a látásterápián vagy a VT-n keresztül. A VT célja a vizuális kényelem, a könnyűség és a hatékonyság javítása terápiás lencsék, prizmák, szűrők, zárolások, tapaszok, elektronikus célzók és mérlegek használatával. Az egyik VT képzési módszer egy Bernell Rotatornal dolgozik, amely vizuális motorintegrálást alkalmaz, hogy egy objektumot mozgó célra helyezzen. A gyakorlat ötlete, hogy a forgóban egy célpontot helyezzen el a domináns szemmel, így kényszerítve a nem domináns szemét erősítésre. A tesztet addig ismételjük, amíg a tesztet a nem domináns és domináns szemmel egyformán elvégezhetjük.

A lengőgolyó edzést otthon végezhetjük úgy, hogy egy gumírozott softballot kötünk össze egy kötélhosszúsággal és felfüggeszti a mennyezetről, így szabadon tud lengeni. Húzzon három egy-két hüvelykes köröket a labda vörös, sárga és kék. Szeletelj egy oszloppálcát három részre, amely egyharmadát borítja a bürokráciában, egyharmad sárga szalagot és egy harmadát kék szalagon. Felfüggesztse a labdát szemmagasságban, fedje le a domináns szemét és lépjen hátra 16 hüvelykre. Tolja be a színes oszlopot a golyó megfelelő színű részéhez, A monokuláris élesség javítása érdekében fedezze le a domináns szemet, és használja a csipeszeket a rizs gabona Egy kis szájüreget vagy üveget. Szerezzen annyi rizsmagot a tégelyben a nem domináns szemmel, amennyit csak tudsz a domináns szemmel egy meghatározott idő alatt. Egy hozzáadott kihívás esetén használja a nem domináns kezét.

Az agy “kemény vezeték”, így a képzés célja nem az, hogy megváltoztassa a szem dominanciáját, hanem fokozza a nem domináns szem vizuális pontosságát. Végezzen vizuális tréninget a sportod szezonja alatt. Számos sportot lehet adaptálni, hogy a sportoló fenntartsa a kereszt domináns pozícióját. A céllövészetben például a pisztolyt a domináns szemed előtt helyezd el. Zárja le a nem domináns szemét, majd vonja le és irányítsa a célt. Most nyissa meg a nem domináns szemét. Lehet, hogy a nem domináns szemmel lógni kell egy ideig, hogy megszokja ezt a pozíciót, de ez biztosan jobb, mint a pisztoly áthelyezése a nem domináns kezébe.

A domináns szemed meghatározása

Cross Dominance képzés a sportvilágon keresztül

Cross Dominance képzés a Vision Therapy segítségével

Train Your Cross dominanciája otthon

Fontos szempontok