Koleszterin dudorok

A koleszterin dudorok – vagy a xantómák – zsíros lerakódások, amelyek a bőr alatt keletkeznek. Bárki, aki kialakulhat koleszterinszint, de leggyakrabban az időseknél fordul elő, és sok embert érintenek magas vér koleszterinszinttel. A xanthoma bárhol a testen alakulhat ki, de gyakran a könyökön, térdeken, kézen, lábakon, ízületeken, inakon és fenéken találhatók. Amikor egy szemhéjra koleszterin koponya alakul ki, az xanthelasma palpebra-nak nevezik. Ez a feltétel általában nem jellemző a magas koleszterinszintre.

Kinézet

A koleszterin dudorok mérete eltérhet, néhány nagyon kicsi, és némelyikük nagyobb, mint 3 centiméter. Tipikusan lapos és puha érzés, jól meghatározott élek és határok vannak. Gyakran húsos vagy sárga színűek, de néha színtelenek vagy rózsaszínűek. Ezek általában nem fájdalmasak, de lehetnek bizonyos esetekben.

Okoz

A koleszterin-dudorok a magas koleszterin szintek jelei lehetnek, de vannak más okok is. Bizonyos típusú rák, cukorbetegség, primer biliaris cirrhosis és anyagcsere-rendellenességek, mint például a familiáris hypercholesterinaemia okozhat xanthoma. Ezek a feltételek gyakran összefüggenek az emelkedett vérzsírszinttel, ezért képezik a lerakódásokat.

Diagnózis

Az orvosok gyakran diagnosztizálják a koleszterin-dudorokat a dudorok fizikai vizsgálatán alapulva. Az orvos azonban rendelhet szöveti biopsziát annak megerősítésére, hogy ez koleszterin-lerakódás, és nem rákos. A biopszia magában foglalja a kis méretű szövet kivágását a sérüléstől, és elküldi a vizsgálandó laboratóriumba.

Kezelés

Jellemzően a xantómákat úgy kezeljük, hogy azonosítjuk és szabályozzuk az alapállapotot, ami a dudorokat okozza. Például a koleszterinszint csökkentése vagy a metabolikus rendellenességek ellenőrzése segíthet megakadályozni további koleszterin-dudorok kialakulását. Egyes esetekben ezek a dudorok önmagukban eltűnhetnek. A dudorokat lézeres terápiával, műtéttel vagy triklór-ecetsavval kémiai úton is eltávolíthatjuk. Azonban, amikor a xantómákat sebészeti úton eltávolítják, ugyanabban a pontban újra megjelenhetnek.

Prognózis

Mivel a koleszterin-dudorok nem rákosak, nem jelentenek azonnali egészségügyi kockázatot. A betéteket okozó állapot azonban pusztító hatással lehet az egészségére. A magas koleszterinszint például növeli a szívroham kockázatát. Ha xantómát fejleszt ki, mindig ellenőrizze orvosával, és ellenőrizze a betéteket okozó feltételeket.