Kollagén táplálkozás

A kollagén olyan fehérje, amely a bőr második rétegében található, a dermisznek nevezik. A DermNet szerint a dermis a bőrsejtek regenerálódása és növekedése. A bőr felső rétegét az epidermisznek hívják, és elsődleges feladata a dermis és a test belső szerveinek védelme. Az epidermisz szabályozza a test folyadékveszteségét. A kollagén a dermisben határozza meg a bőr szerkezetének szilárdságát.

Funkció

A dermis hosszú évekig szilárd és ép marad, de korral, szabad gyökökkel való felszívódással és napozással a bőr kezd elveszíteni erejét és stabilitását. A fiatal bőr gyors gyógyulást és javítást végez. Az öregedő bőr nem rugalmas és a rugalmasság és a kollagén elvesztésével elveszíti az alakját. Vonalak és ráncok alakulnak ki, ahol a kollagén korábban a bőr alsó rétegeit borította.

Hatások

A kollagén helyettesítésére létrehozott helyi krémek csak mérsékelten csökkenthetik a ráncok és a finom vonalak megjelenését. A Mayo Clinic szerint a topikális ráncos kezelések nem szigorú orvosi vizsgálatokon mennek keresztül, és nem szabályozzák szövetségi ügynökség. A leghatékonyabb ránctalanító krémek olyan összetevőket tartalmaznak, mint a kinetin és a réz pertidek, amelyek enyhén stimulálják a kollagén termelést.

Jellemzők

A kollagén olyan fehérjét tartalmaz, amely jelentős mennyiségű hidroxi-prolin és hidroxi-lizin aminosavat tartalmaz. A George Mateljan Alapítvány szerint a prolint és lizint tartalmazó élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat az egészséges kollagén kialakulásához. Az állati eredetű hús és élelmiszerek mindkét aminosavat tartalmazzák. A tojásfehérje különösen jelentős mennyiségű lizint tartalmaz. A növényi eredetű forrásokból a búzacsíra a két aminosav leghatékonyabb forrása.

szempontok

A C-vitamin szükséges összetevője a prolin és a lizin felhasználható kollagénépítőknek. A “Journal of Nutrition” szerint az egészséges csontképződés és a kollagén képződése nagymértékben függ az étrend megfelelő mennyiségű C-vitamintól. A C-vitamin megvédi a sejteket a kollagén károsító szabad gyökök által okozott károktól. A C-vitamin leghatékonyabb forrása a paprika, papaya, narancs, brokkoli és eper.

Előnyök

A fitonutriensek fontos tápanyagok, amelyek segíthetnek megakadályozni a kollagén lebomlását. A zöld teaben található fitonutriensekről kimutatták, hogy a kollagénszerkezetek védelméhez nélkülözhetetlen tápanyagokat biztosítanak. A bogyók és a sötét színű gyümölcsök a kollagénépítő tápanyagok egyéb hatékony forrásai. A gyümölcsalapú fitonutriens források közé tartoznak az áfonya, az áfonya, a cseresznye és a málna.