Különbség az l-glutaminsav és az l-glutamin között

Mind az L-glutaminsav, mind az L-glutamin aminosavak. És míg a nevük hangzik, és mindkettő azonos aminosavcsaládból származik, az úgynevezett glutamátok, különbözőek. A glutaminsav leginkább a mononátrium-glutamát összetevőjeként ismert, míg az L-glutamin a sportolók által felhasznált kiegészítésként ismert, amely segít az immunrendszer egészségének javításában és helyreállításában.

Élelmiszerforrások

Az L-glutaminsavat szabad aminosavként vagy az élelmiszerben lévő fehérje részeként találjuk meg. Amíg az állati fehérjéből L-glutaminsavat kap, a növényi fehérjék nagyobb mennyiségben tartalmazzák. Ez az elsődleges összetevő az ízfokozó mononátrium-glutamátban vagy az MSG-ben, így bizonyos feldolgozott ételekben is megtalálható. Hasonlóan az L-glutaminsavhoz, az L-glutamint számos különböző élelmiszerben találjuk meg, beleértve mind a növényi, mind az állati fehérjéket . Az aminosav néhány fontos forrása a csirke, a tej, a joghurt, a nyers spenót, a nyers petrezselyem és a káposzta.

Funkciók a testben

Az L-glutaminsav fontos agyi neurotranszmitter. A Biomedicine és a Pharmacotherapy című 2002-es tanulmány szerzői szerint az L-glutaminsav kritikus szerepet játszik az agyban lévő szinaptikus idegek működésében és fenntartásában, valamint a tanulás és a memória egyik összetevőjeként: az L-glutamin elengedhetetlen az immunitáshoz Egészségügyi és segítséget nyújt a mérgező ammónia eltávolításáért a szervezetből. Fontos szerepet játszik az emésztésben is a savas-bázis egyensúly fenntartásában.

Esszenciális és nem esszenciális

Az L-glutaminsavat nem esszenciális aminosavnak tekintik, ami azt jelenti, hogy a szervezet képes önmagában előállítani, és nem kell az ételtől elválasztani, míg a teste L-glutamint termelhet Feltételesen esszenciális aminosavnak tekintjük. Ez azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között elengedhetetlen a táplálkozásodban, beleértve a súlyos betegség idejét, például traumát, műtétet, csontvelőtranszplantációt vagy intenzív kemoterápiát. Ezekben az idõkben szükség lehet az L-glutamin kiegészítésére a University of Maryland Medical Center szerint. Mint minden étrend-kiegészítő esetében, kérdezze meg kezelőorvosát, hogy megbeszélje a szükségleteket.

Összeg a testben

Bár vannak olyan esetek, amikor L-glutaminnal kell kiegészíteni, az UMMC szerint ez a szervezet legelterjedtebb aminosava. Az L-glutaminsav a harmadik legelterjedtebb aminosav, és 25 százalékkal alacsonyabb az L-glutamin szintnél, a Hagyományos Medicina Intézet szerint. Azonban a szervezet képes átalakítani az aminosavat a másikba az igényektől függően.