Lehet, hogy megduzzad, ha nem eszel nagyon?

Attól függően, hogy mit ettél, akkor dagadtnak érezheted magad, még akkor is, ha nem eszel egy csomó ételt egy ülőben vagy egy nap folyamán. A vérzés – a hasban, a mellkasban és a csípőben fellépő duzzanat érzése – emésztési szövődmény vagy reakció az étkezéshez, amelyet ettél. Az étrendi rost és a nátrium étrendje szintén puffadást okozhat, még akkor is, ha csak egy kis ételt eszel.

Élelmi rost

Az erősen oldható rostok, mint a bab, zabkakeh, gyümölcsök és zöldségek magas táplálékot okozhatnak az emésztés során a gáz és a puffadás. Az oldódó szálak, amelyek az emésztőrendszerben lévő vízhez kötődnek ahhoz, hogy lágy, gélszerű ömlesztett anyagot alkossanak, gázt termelhetnek, mivel lebomlik. Bár ez kényelmetlen lehet, az étkezési rostok magas táplálékának számos egészségügyi előnye van, csökkentve a székrekedés kockázatát és csökkenti a koleszterinszintet. Mivel a legtöbb amerikai nem fogyasztja a rost ajánlott bevitelét, napi 25-38 gramm, hirtelen növeli a szálbevitelt, ami puffadáshoz és gázhoz vezethet. Mivel a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek és a zöldségek nagyon magas rosttartalmúak, az enyhe kis mennyiségű táplálkozás puffadáshoz és gázhoz vezethet, ha nem használják a magas rosttartalmú étrendet. Ennek az esélynek a csökkentése érdekében fokozatosan növelje a szálas bevitelét, hogy időt adjon a szálak használatának.

Élelmiszer-intolerancia

Az élelmiszer-intolerancia sokkal gyakoribb, mint egy élelmiszer-allergia, és számos élelmiszerből kiváltható, a sajt laktózától a búzából származó gluténig. Az élelmiszer-intolerancia az élelmiszerre adott emésztési reakció, nem pedig az immunrendszer reakciója, amely élelmiszerallergia. Az élelmiszer-intolerancia tünetei közé tartozik a puffadás és a görcsök, és a megjelenés általában sokkal lassabb, mint egy ételallergiával, ami gyakran előfordul néhány órával az étkezés után. Az élelmiszer-intolerancia diagnosztizálásához beszéljen egy orvossal, mivel az élelmiszer-intolerancia tünetei – valamint az élelmiszerek intoleranciát okozhatnak – nehéz diagnosztizálni. Annak érdekében, hogy segítsen orvosának diagnosztizálni az esetleges élelmiszer-intoleranciát, tartsa az élelmiszer naplót egy-két hétig, hogy nyomon tudja követni az intoleranciát.

Nátrium bevitel

A magas nátriumtartalom vezethet a víz visszatartásához, így jobban duzzad és puffad, főleg az arcodon, a kezed és a lábad. Az amerikaiak többsége olyan étrendet tartalmaz, amely túl magas a nátriumban, elsősorban a feldolgozott és tartósított ételek miatt, beleértve a gyors ételeket és ízesítőket. A nátrium ajánlott felső bevitele 1500 milligramm naponta azoknak, akiknek 50 évesnél idősebb, és akik afroamerikaiak. Minden más esetében az ajánlott felső határ 2300 milligramm naponta.

Emésztőrendszeri szövődmények

A vérzést emésztési vagy bélrendszeri rendellenességek, valamint az általános táplálkozási szokások is okozhatják. Szénsavas italok vagy hajlamos lenyelni egy csomó levegőt miközben evés közben – gyakran azért, mert nagyon gyorsan vagy gyorsan inni – vezethet extra gázt a bélben, ami ingerlést okozhat. A vérzõdés súlyosabb szövõdmények, például bélelzáródás vagy vastagbélrák következménye lehet. Az irritálható bél szindróma befolyásolja, hogy a gáz átjut a belekben, és a puffadás az IBS egyik gyakori tünete. Annak biztosítására, hogy a puffadás nem eredendõ bélbetegség vagy betegség következménye, beszéljen orvosával.