Lehet ivás szóda megfesteni a fogaimat?

Az ivóvizes szóda nem jó a fogaknál, mert a cukor és a savak a szódában hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz. A sötét színű szóda fogfoltokhoz is vezet. Azonban a jó fogorvosi ellátás és a fogfehérítés eltávolíthatja a szóda és egyéb ételek és italok által okozott szennyeződéseket.

alapjai

A sötét színű szódákban lévő sötét vegyületek a felületén felszínes festést okoznak. Idővel a fogzománc felszívja ezeket a vegyületeket, barna vagy sárga elszíneződést okozva. Azonban a szóda nem az egyetlen olyan ital, amely elszínezi a fogait, a tea, a kávé és a vörösbor is tartalmaz sötét vegyületeket, amelyek foltot zománc. A Cleveland-klinika szerint a dohányzás, bizonyos gyógyszerek, sérülések vagy életkor miatt a fogak elszíneződése is tapasztalható. A tiszta szódák nem közvetlenül foltolják a fogakat.

szempontok

A szóda nem csak foltja a fogakat, az üdítőitalokban levő savak is okozhatják a fogzománc időben való elhasználódását, ami a fogak erózióját okozza. A világos szóda és a diétás szóda szintén tartalmazza ezeket a savakat, a WomensHealth.gov szerint. A fogak eróziója szintén megnehezíti fogait a festés és az elszíneződés veszélyének. A cukrot tartalmazó szódák is károsítják a fogait, segítve a baktériumok szájában több savat termelnek, növelve az üregek és egyéb problémák kockázatát.

Az elszíneződés megakadályozása

Ha nem engedheti fel teljesen a sötét színű szódákat, akkor még mindig csökkentheti az elszíneződést egy szalmával történő ivással, ami megakadályozza, hogy a szóda érintkezzen a fogak külső részével. Az ivóvíz szódás után is elősegítheti a felületfoltok megelőzését a Consumer Reports Health szerint. Ezenkívül kerülje a szóda elszívását, és ha lehetséges, itassa meg italt, és ivasson vizet, vagy utána fogat fogat. Végül vigyázzon a fogakra, beleértve a fogmosást és fogselymet minden nap, és rendszeresen látogassa meg a fogorvost a tisztításhoz.

Fogfehérítés opciók

Ha nem vagy elégedetlen az elszíneződéssel vagy a foltokkal, beszéljen fogorvosával a fogfehérítés lehetőségeiről. Fehérítheti a fogait a fogorvos által alkalmazott fogfehérítő kezelésekkel, vagy otthoni használatra szánt csíkokkal vagy tálcákkal. A fogfehérítő fogkrém eltávolítja a felületfoltokat is, de nem változtatja meg az elszíneződött zománc színét. Ne használjon fogfehérítő fogkrémet, ha érzékeny fogakkal rendelkezik, mert a durva csiszolóanyagok fog vagy gumi fájdalmat okozhatnak. Ezenkívül kerülje a szódát és más színezéseket az ételek és italok használata közben, miközben fogait fehéríti, mert a fogai sokkal kiszolgáltatottabbak a fehéredés során fellépő elszíneződéseknél.