Lisztérzékeny és puffadt rizs után

A glutén allergiát meghatározó lisztérzékenység az amerikaiak 1 százaléka, a Marylandi Egyetem orvostudományi Centruma Celiac Kutatóközpontja szerint. A lisztérzékenység olyan súlyos állapot, amely fokozhatja az autoimmun betegség, osteoporosis, meddőség és rákos megbetegedések kockázatát. A glutén eltávolítása, amely a gabonákban, mint például a búza, a rozs, az árpa, a zab és az ezeket a szemeket tartalmazó élelmiszerek, megtalálható az egyetlen kezelés. A rizs gluténmentes, de a puffadás az egyik olyan tünet, amely jelezheti, hogy glutént kapott.

Lazító rizs

Ha úgy érzi, hogy a rizs fogyasztása után néhány órával kifújott, ami gluténmentes gabona, próbálja megjegyezni az összes többi étel és ital, amelyet a nap folyamán és az előző napokban használtak. Néhány celiacs úgy érezheti, hogy néhány órán belül elfogyasztja a glutént, miközben akár 1-2 nap is eltelhet, hogy más emberek reagálhassanak. Az utolsó étkezés nem feltétlenül lehet hibáztatni. Írja le mindent, amit ettél, és észreveheted, hogy néhány, az Ön által a rizseddel vagy más étkezéssel ellátott étel az elmúlt néhány napban tartalmazott glutént és okozta a puffadást. Ha a rizs az egyetlen új táplálék, amelyet az Ön étrendjébe illesztett be, és úgy gondolja, hogy ez a tüneteit okozza, az az összetevőkben rejlő glutén vagy keresztszennyeződés következménye lehet.

Nézd meg a glutén tartalmú összetevőket

Függetlenül attól, hogy magad készítettél a rizsed, megvásároltad a kereskedelmileg elkészített rizs csomagot vagy evettél, a glutén bejuthat a rizsébe. Az olyan összetevők, mint a fűszerek, a hidrolizált növényi fehérjék, az ízesítőszerek, a színezékek és az élelmiszer-keményítő, elrejthetik a glutént. Mindig olvassa el az összetevők listáját, vagy kérdezze meg, hogy milyen összetevőket használnak étkezéskor. Válassza ki a kereskedelmileg elkészített rizst, amely tanúsítvánnyal gluténmentes, hogy biztonságos oldala legyen, vagy készítsen saját rizst kizárólag gluténmentes összetevők használatával, hogy megelőzze a puffadást és a gluténfogyasztás más nemkívánatos mellékhatásait.

Kereszt-szennyeződés

Bár a rizsét csak gluténmentes összetevők felhasználásával lehetett elkészíteni, gluténnel szennyezett lehet keresztszennyeződéssel, ami akkor fordulhat elő, ha a gluténmentes rizsben felhasznált egyes összetevőket ugyanazzal a vágódeszkával, mérő kanalakkal, Vagy más gluténtartalmú élelmiszerek készítésére használt poharakat vagy edényeket. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében készítsd el rizst külön a más gluténtartalmú ételektől az otthonodban, vagy kérdezd meg, hogy csak tiszta eszközöket és konyhai berendezéseket használjunk étkezés közben. Néhány darab kenyér, még akkor is, ha nem látja őket, elegendő ahhoz, hogy a celiaciában egészségügyi problémákat indítson.

Egyéb gluténmentes gabonák

Ha minden alkalommal rizikóznak érzi magát, bár 100% -ban biztos abban, hogy teljesen gluténmentes, és hogy a keresztszennyeződés nem következett be, egyszerűen csak egy élelmiszer-érzékenység lehet a rizsre. A puffadás és más kellemetlen tünetek megelőzésére próbálja meg megkapni a rizsmentes és gluténmentes szénhidrátot a gyümölcsökből, az édesburgonyából, a burgonyából, a quinoa-ból, a kukoricából vagy a friss gyümölcsökből és zöldségekből. Forduljon egy regisztrált dietetikus segítségéhez, hogy hozzon létre étkezési tervet, amely megfelel az Ön állapotának.