Oka az extra folyadék az agyban

Extra folyadék az agyban a hidrocephalus néven ismert állapot. A folyadék valójában agyi spinális folyadék, vagy CSF, amely körülveszi az agyat és a gerincvelőt. Ha az agyterekben vagy a kamrákban feleslegben van a CSF, ez a kamrák szélesedését eredményezi, és túlzott nyomást gyakorolhat az agyszövetekre. A Hydrocephalusnak számos különböző oka van, beleértve a szerzett vagy veleszületett okokat, amelyek a CSF elzáródásával, felszívásával vagy túltermelésével kapcsolatos problémákból erednek.

Congential Versus Acquired Hydrocephalus

Az agy négy kamráját keskeny átjárók kapcsolják össze. Az agyban előállított CSF általában átáramlik a kamrákon és kilép az agy bázisán, majd lefedi az agy és a gerincvelő felületét, ahol újra felszívódik a véráramba. A Hydrocephalust ennek a folyamatnak a megzavarása okozza, és a születéskor jelenlévő veleszületett tényezők – genetikai hatások vagy a magzat fejlődése során bekövetkező események – okozhatják. A szerzett hydrocephalus a születéskor vagy a születés után jelentkezik. A szerzett hydrocephalus sérülést vagy betegséget okozhat. Mindkét típusú hydrocephalus obstrukció, csekély felszívódás vagy túltermelés eredménye.

Akadály

A hydrocephalus leggyakoribb oka a CSF normális áramlásának valamilyen elzáródása. Az elzáródás a kamrák vagy az agy körüli terek között fordulhat elő. A gyakori ok az “aqueductal stenosis”, az agyi struktúra szűkülésének eredménye, amely Sylvius vízvezetéként ismert, ami az agy közepén lévő harmadik és negyedik kamra között nagyon kis átmenet. Ez a szűkülés a CSF áramlás elzáródását okozza, és hidrocephalushoz vezethet. Ezt a fajta hydrocephalust gyakran “nem kommunikáló hidrocefálisnak” nevezik, mivel a CSF áramlását akadályozzák a kamrák között. A nem-kommunikációs hydrocephalus további okai a daganatok, agyvérzés vagy más veleszületett rendellenességek az agyban.

Szegény felszívódás

A hidrocefálist néha olyan probléma okozza, hogy az erek képesek felszívni a CSF-et. Például a hydrocephalus kommunikációja olyan típusú hidrocephalus, amely akkor következik be, amikor nincs akadály a CSF áramlásában az agykamrák között, de az agynak problémája van a folyadék felszívásában. A felszívódási problémák leggyakrabban az agyszövetek gyulladásából származnak, melyeket betegség vagy agysérülés okozhat. A normálnyomás hidrocephalus alakulhat ki agysérülés után, vagy a veleszületett rendellenességek következménye lehet, ami a megnagyobbodott kamrákhoz és a CSF gyenge felszívódásához vezethet. A “hydrocephalus ex vacuo” elnevezésű állapot fordulhat elő az agyi atrophiával, amely olyan körülményekből ered, mint az Alzheimer-kór.

A CSF túltermelése

A hydrocephalus ritka oka akkor fordul elő, amikor a CSF termelődéséért felelős agyi mechanizmusok gyorsabban termelik, mint a CSF felszívódnak. A jelenség leggyakoribb állapotát a choroid plexus papillomának nevezik. Az agykamrákban elhelyezkedő choroid plexus az agy szövete, amely CSF-et termel, ebben az állapotban lassan növekvő tumor befolyásolja. Ez a CSF túltermeléséhez vezet, és hydrocephalust okozhat.