Puffadás és zsíros széklet

A megfázás és a zsíros széklet – szagtalan, zsíros és rendszerint nagy mennyiségű – széklet, gyakori emésztési tünetek, amelyek általában valamilyen típusú felszívódást jeleznek. A Merck kézikönyv a malabszorpciót az emésztés, felszívódás vagy szállítás során felmerülő problémák miatt nem megfelelő felszívódásként határozza meg. Bár mindenkit megfázás és zsíros széklet esetenként tapasztalhatnak, néhányan ezeknél a tüneteknél krónikus állapot miatt tapasztalják.

Laktóz intolerancia

A laktóz intolerancia egy felszívódási rendellenesség, amelyet a tejcukor, az elsődleges cukor tejben és tejtermékekben való megemésztésére való képtelenség jellemez. Általában a vékonybél laktáz nevű enzimet termel, amely lebontja a laktózt. Laktóz intoleranciában szenvedőknél a laktáz termelő képesség csökken vagy nem létezik. Ennek eredményeként a laktóz az emésztőrendszeren át nem mozdul. Ez olyan emésztési tüneteket okoz, mint a puffadás, a zsíros széklet, émelygés, hasi görcsök, gáz és hasmenés. Bár a laktóz intolerancia kellemetlen lehet, általában nem okoz súlyos egészségügyi szövődményeket.

Coeliakia

A lisztérzékenység olyan emésztési állapot, amelyet a felszívódás és a bél károsodása jellemez. A lisztérzékenységben az immunrendszer abnormálisan reagál a glutén jelenlétére, az árpa, a rozs és a búza fehérjére. Glutén hatásának kitéve az immunrendszer antitesteket küld ki a glutén támadása érdekében. Ezek az ellenanyagok károsítják a vékonybélben lévő villi struktúrákat. Amikor a villi megsérül, teste nem képes megfelelően felszívni a tápanyagokat. A vérzés és a zsíros széklet gyakori tünetei a lisztérzékenységnek. Egyéb tünetek közé tartoznak a hasmenés, hányás, székrekedés, fogyás, fáradtság, ízületi fájdalom, zsibbadás és bizsergés a végtagokban és a rákos sebeknél. A cöliákia kezelésének egyetlen módja a glutén végleges elkerülése.

Cisztás fibrózis

Bizonyos esetekben a puffadás és a zsíros széklet súlyos mögöttes egészségügyi állapotot, például cisztás fibrózist jelölhet. A cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél a hibás gének a nyálkahártya-termelő sejtek vastag, ragacsos nyálkahártyát okoznak, nem pedig vékony, csúszós nyálkahártya. A testszerkezet kenése helyett a nyálkahártya elzáródásokat okoz az emésztőrendszerben és a légzőrendszerekben. A vastag nyálka blokkolja az emésztőcsöveket, amelyekben a hasnyálmirigy-enzimek segítik a zsírok emésztését a vékonybélbe. Ha ezek az enzimek nem tudnak beléptetni a vékonybélbe, megfelelő emésztésre nem kerülhet sor, és a tápanyagok elveszhetnek a székletében. Ez zsíros, zsíros székletet, fáradt hasat és gyenge növekedést eredményez a gyermekeknél.

szempontok

Mindenki tapasztalja a hasi puffadást, és érezheti észre a zsíros székletet életük egy bizonyos pontján. Ha ezek a tünetek rendszeresen előfordulnak, azonban forduljon orvosához, hogy elkülönítse az okot. Bár a legtöbb olyan állapot, amely a puffadást és a zsíros székletet okozza, nem életveszélyes, és a megfelelő táplálkozással szabályozható, bizonyos feltételek rendszeres orvosi ellátást igényelhetnek.