Sárgarépa lé táplálkozási információk

Az italos sárgarépaléta számos hasznos tápanyagot, köztük antioxidánsokat tartalmaz. A “Nutrition Journal” című, 2011-es tanulmány szerint a sárgarépa lé növeli az antioxidáns státuszt a szervezetben, ami segít megóvni Önt a sejtkárosodástól és a szívbetegségektől.

Kalória

A sárgarépa lé nem magas kalóriatartalmú ital, de több kalóriát tartalmaz, mint a nyers sárgarépa. Az USDA National Nutrient Database szerint, míg egy adag – vagy 1 csésze sárgarépalé 94 kalóriát tartalmaz, 1 csésze reszelt sárgarépa mindössze 45 kalóriát tartalmaz. Az American Americans 2010-es táplálkozási irányelvek azt sugallják, hogy napi 2,5 csésze ételt fogyasztanak a zöldségcsoportból, amely magában foglalja a zöldséglevet, amikor 2000 kalóriás étkezési tervet fogyasztanak.

Szénhidrát

Bár 1 csésze sárgarépa lé 2 gramm táplálékfehérjét biztosít, a sárgarépalevélben lévő kalóriák többsége szénhidrátból származik. Az USDA jelentése szerint 1 csésze sárgarépalé 22 gramm szénhidrátot tartalmaz – köztük 2 gramm étkezési rostot. Az amerikaiak étrendi irányelvei szerint a férfiak 38 gramm rostot fogyasztanak, és a nők naponta legalább 25 gramm szálat fogyasztanak a krónikus betegség kockázati tényezőinek csökkentése érdekében.

A-vitamin

Egy csésze sárgarépalé 2256 mikrogramm A-vitamint tartalmaz, amely meghaladja az A-vitamint ajánlott étrendi segély – vagy RDA – felnőtteknek. A táplálékkiegészítők Hivatal jelentése szerint az A-vitamin megengedhető felső beviteli szintje vagy maximális biztonságos mennyisége napi 3000 mikrogramm. Ezért, ha két pohár sárgarépalémet iszol, valóban meghaladja az A-vitamin tolerálható felső bevitelt.

Egyéb tápanyagok

Míg a sárgarépalé már az A-vitamin tartalmáról ismert, más alapvető tápanyagokat is biztosít. A sárgarépa lé kiváló káliumforrás és C, E és K vitamin. Egy csésze sárgarépalé 689 milligramm káliumot és közel 3 milligramm E-vitamint tartalmaz – a kálium megfelelő beviteli szintje napi 4700 milligramm, míg az RDA Az E-vitamin 15 mg naponta felnőtteknek, jegyzi meg az Orvostani Intézetet.