Sérült hajszálak

A sérült hajszálak kettős végeit okozhatják, és a hajad durva megjelenést kölcsönöz. A hajszálak sok okból károsodhatnak – mind a belső, mind a külső tényezőktől. A haj finom, ezért kezelni kell. Szerencsére olyan kezelések, amelyekkel a haját egészséges állapotba hozhatja.

Azonosítás

A haj több rétegből áll. A külső réteg a szőrzet a kutikula, amely áll a fehérrétegek, a keratin. Ház és védi a kéreg, és erős. A hajkikötegnek átfedő mérlegének szerkezete függőleges igazítás. A kéreg a haj mennyisége és rugalmasságot és rugalmasságot biztosít. Ha a hajkefe károsodott, a kemény szerkezet már nem tartja a hajat, és a hajszálak elszabadulnak és elszakadnak.

Okoz

Az egészséges hajszálak zárták a hajhéjakat. A kutikula felületét megváltoztató tényezők tartalmazhatják a sampont. Egyes erős samponok nem csak a természetes olajok haját szalagolják, hanem az átfedő mérlegek felszakításával is károsítják a kutikulát. Ha túlságosan megérinti a haját, akár a fogmosás, akár az ujjcsavarodás miatt, károsítja a kutikulát is. A haj és a styling kiegészítők nagy hangsúlyt fektetnek a hajra. A lófedéltartók, a fésűk és a klipek végül elhasználják a hajkecet, ha nap mint nap használják. A hajszál bármilyen hőmennyisége károsodást okozhat, ha felemeli az átfedő mérlegeket, ahol víz és egyéb anyagok léphetnek be. A hő eltávolíthatja a kutikulák darabjait is, ami porózus felületet eredményez, ami gyengített hajat eredményez. Az úszómedencékben található klór és az óceánban található só károsíthatja a hajlakkokat is.

Szakértői Insight

A körmök a legszélesebbek a hajszálak összetevői közül a grooming és a környezeti stresszek miatt. Amikor a hajat melegítik, a víz gyorsan és gyorsan elpárolog. Ez a kiszáradás a kéregben bekövetkező változásokat eredményezi. Egy 1998-as tanulmány, melyet a “Journal of Cosmetic Science” című kiadványban közöltek, nedves hajra fújta be a fúvókákat. Az eredmények azt mutatták, hogy repedések jelennek meg, amikor a hajszálak drasztikusan csökkennek a vízhidrációs állapotban. A repedések egészen a három hajszálrétegen keresztül zajlottak. A külső kutikulák törékenyek, merevek és repedtek a három réteg duzzadási nyomásától.

Kezelés

A sérült hajakontaktusok kezelésének legjobb módja az okok elkerülése. Amikor a haj kezd eltörni, akkor általában a végén kezdődik, más néven split végek. A hajszálak rendszeres vágása nem fogja megakadályozni a károsodást, de megakadályozza, hogy rosszabbodjon. A haja a legjobb, ha egyedül hagyja, próbálja meg nem túl sokat megérinteni, vagy pedig ecsetni. Az enyhe samponok finomabbak a hajszálakra, de naponta nem kell mosni. Használja a kondicionálót a sampon helyett, valamint azzal együtt, hogy megőrizze erős, tiszta és hidratált haját. Kerülje el a haj kémiai kezelését vagy festését. Fontolja meg a forró olajkezelések használatát, hogy megakadályozza a haj megszakadását és felszakadását.

szempontok

Az egészséges táplálék és a megfelelő vízfelvétel elengedhetetlen az egészséges hajhoz. Míg a vitaminhiány vagy az alultápláltság nem befolyásolja közvetlenül a hajszálakat, a hajat sebezhetővé teheti a kutikula károsító tényezőivel szemben.