Sötét hónalj kezelése

Sötét bőr a karjaid alatt kínos állapot lehet, de számos olyan kezelés létezik, amely enyhítheti az elszíneződést. A megfelelő kezelési módszer függhet az elszíneződés okaitól, és egyes esetekben a rutin megelőző karbantartás vagy a szokások megváltoztatása a sötét bőrt további kezelés nélkül el tudja távolítani.

Discoloration Causes

A sötét hónalj bőrének bizonyos okai orvosiak, például az acanthosis nigricans, olyan rendellenesség, amely sötét csíkot okoz a hónalj, a nyak, az ágyék és más területeken a Mayo Klinika szerint. Ez az állapot a magas inzulinszintek következménye, amelyek gyakran az elhízáshoz, a cukorbetegséghez és a 2-es típusú cukorbetegséghez kapcsolódnak. Egy másik bőrbetegség, a hyperpigmentáció okozza a melanin túlzott termelését, ami sötét bőr alatti bőrként jelentkezhet. A hónalj elszíneződése azonban külső okokhoz is köthető, beleértve a dezodorok mellékhatásait, a szőrtelenítő krémek túlzott használatát, az elhalt hámsejtek felépülését, a túlzott izzadást és a ruhák vagy borotválás által okozott súrlódást.

Aktuális kezelések

Számos olyan kereskedelemben kapható helyi krém és kenőcs, amelyek megkönnyítik a bőr tónusát. Általában bőrfelhárítóként vagy bőrfehérítő anyagokként forgalmazzák, az ilyen megoldások sokféle hatóanyagot tartalmazhatnak az Új-Zélandi Dermatológiai Társaság szerint. A közös hatóanyagok közé tartoznak a hidrokinon, a retinoidok, a kortikoszteroidok és a higany, és ezek közül a megoldások közül többet az utasításokkal értékesítenek annak elkerülése érdekében, hogy folyamatosan több mint hat hónapig használják őket. Egyes megoldások több hetet is igénybe vehetnek a javulás érdekében. Ezek a termékek gyakran a melanin, a bőr természetes pigment enzim termelésének csökkentésével vagy gátlásával dolgoznak.

Otthoni jogorvoslat

Rekha Deshpandey “Home Remedies” könyvének megfelelően más otthoni kezelések a sötét hónaljok világosításához: az E-vitamin olaj vagy a szódabikarbóna használata közvetlenül a zuhany után. A háztartási összetevőkből származó pasztákat is készíthet, amelyek enyhíthetik a bőrt, ha kb. 30 percig száraznak a hónaljban. Egy recepthez egy teáskanál lime-lé, egy teáskanál uborkamag és egy csipke kurkuma. Egy másik recept egy evőkanál sima joghurtot, egy teáskanál gramm lisztet, egy teáskanál tejet és egy csipetnyi kurkumát igényel.

Egyéb kezelések

Ha hajlandó befektetni egy kicsit több pénzt, és elviselni egy rövid helyreállítási periódust, akkor vannak olyan eljárások, amelyek segítenek egyensúlyozni a hónalj bőrszínén. Az alfa-hidroxi-savak és a béta-hidroxi-savak felhasználásával kémiai hámlasztások eltávolíthatják a bőr külső rétegét, és a bőrtisztító Care Care honlapon láthatóak. Az amerikai Osteopathic College of Dermatology azt tanácsolja, hogy a Q-kapcsolású rubin lézerek használhatók a pigment eltávolítására hegesztés nélkül, és a szakértők beszámolnak arról, hogy mind a lézerterápia, mind a dermabrázió alkalmas lehet bizonyos körülményekre, különösen az acanthosis nigricans esetében.

Megelőzés

Annak érdekében, hogy elkerüljék a sötét hónaljok külső okokból történő kijutását, ideális esetben a bőr alatti szőrzetet a bőrápolás helyett az Egészség és szépség weboldalának The Beauty Brains szerint kell alapozni. A borotválkozást akár teljesen borotva is végezheti, vagy csak nagyon körültekintéssel borotválkozhat, mindig borotva krémmel és a pengék cseréjével, amint unalmas lesz. A Cosmopolitan magazin azt ajánlja, hogy laza tetejű ruhát és pamutrétegeket viseljenek a karcmentes szövetek alatt, hogy elkerüljék a koptatást. Az acanthosis nigricans általában megakadályozható az egészséges testtartás és az inzulin kezelése az orvos tanácsán. A hyperpigmentáció nem mindig elkerülhető, de rendszeresen a fényvédő és a közvetlen napsugárzás korlátozása csökkentheti a betegség bizonyos formáinak kockázatát.