Szédülés felállás vagy testmozgás után

A szédülés a felállás vagy a mozgás után lehet ijesztő és gyengítő, de nem mindig súlyos állapot. A felzúzás által okozott szédülés ortosztatikus hipotenzió vagy hipotenzió. Általában az alapjául szolgáló probléma – mint például a kiszáradás – a szédülés gyakori oka a gyakorlás után. Az enyhe szédülés nem igényel kezelést, de ha folyamatosan szédül vagy a szédülés súlyos, forduljon orvoshoz.

Ortosztatikus hipotónia tünetei

Bár általában enyhe, ortosztatikus hipotenzió ájuláshoz vezethet, ha súlyos. Más tüneteket is tapasztalhat, beleértve a mellkasi fájdalmat, émelygést, fáradtságot, gyengeséget vagy elmosódott látást. Mindezek a tünetek azért fordulnak elő, mert a vérnyomása nem elég magas ahhoz, hogy az agyad megfelelő vérrel és oxigénnel legyen ellátva. Amikor felállt, vagy túl gyorsan abbahagyja a gyakorlást, a szervezetnek állítania kell a vérnyomás növelésével, hogy a vér egész testében, különösen az agyában pumpáljon. Ha ortosztatikus hipotenzió van, ez a beállító mechanizmus nem működik, ami szédüléshez vezet.

Szédülés

Ha szédülést tapasztalsz a gyakorlás után, a kiszáradás valószínű ok, különösen akkor, ha sokat verejtettél. A kiáztatás dehidratálást okozhat, ami csökkenti a vér mennyiségét, ami viszont csökkenti a vérnyomását. Az elégtelen táplálkozásnak hasonló eredményei lehetnek. Egyéb lehetséges okok közé tartoznak a vényköteles gyógyszerek, az öregedés, a terhesség, az alacsony vörösvérsejtszám, a szívbetegségek és az endokrin rendszert érintő betegségek – például a cukorbetegség vagy a hyperthyreosis. A Parkinson-kór, az agyat érintő idegrendszeri rendellenesség gyakran ortosztatikus hipotenziót és szédülést eredményez.

Vigyázz magadra

A kiszáradás elkerülése érdekében igyon sok vizet a nap folyamán. Kerülje el az alkoholfogyasztást, mert dehidrációhoz vezethet. Győződjön meg róla, hogy elegendő ételt egész nap, és kerülje az étkezést. Ha hajlamos a szédülésre, lélegezz be mélyen, mielőtt felállna, és lassan mozoghat, így a testednek lehetősége nyílik állandósult helyzetbe állítani. Húzzon le egy időtartamot a testmozgás után, hogy a test ideje beállítsa a vérnyomást. Kerülje a hosszú ideig tartó vagy ülést.

Hogyan kell kezelni a szédülést

Amint szédülni kezd, ülj le vagy feküdjön több percig. Ilyenkor vizet inni, ha kiszáradt, és egy kis snacket eszel, ha éhes vagy. A tüneteknek néhány perc múlva el kell menniük. Forduljon orvoshoz, ha nem. Ha gyógyszert szed, orvosa csökkentheti az adagot, vagy felírhat egy alternatív gyógyszert. Bizonyos esetekben gyógyszert írhat fel, hogy megnövelje a vérben lévő folyadék mennyiségét vagy összehúzza az ereket, amelyek mindkettő növeli a vérnyomását. Ha Önnek olyan alapbetegsége van, amely szédülést, például szívproblémát okoz, más gyógyszereket is fel lehet írni.