Töltött sütőtök hasmenéshez

A hasmenés olyan laza, vizes székletekre utal, amelyek gyakrabban fordulnak elő a szokásosnál. Egyéb kellemetlen tüneteket is okozhat, mint például puffadás vagy gyomorfájdalom. A sütőtök konzervált étrend része lehet a hasmenés megelőzésére vagy kezelésére, de a hatások különbözhetnek az egyének körében. Ha hosszantartó vagy ismétlődő hasmenése van, forduljon orvosához, mert súlyos egészségi állapotot jelezhet.

Élelmi rost

Kétféle rost van: oldható és oldhatatlan. A sütőtökben megtalálható oldható rost abszorbeálja az emésztőrendszerből származó vizet, és gélszerű anyagot képez, amely lelassítja az emésztési folyamatot. Minden csésze konzerv sütőtök 7 gramm étkezési rostot és 83 kalóriát tartalmaz. A rostanyag a táplálkozásban enyhítheti a hasmenést, mert a székeket nehezebbé és kevésbé lazavé válik.

Kálium

A hasmenés túlzott káliumveszteséget okozhat a szervezetben, ami hipokalémiának nevezett állapotot vagy veszélyesen alacsony káliumszintet eredményez a vérben. A hipokalémia fáradtságot, görcsöt, gyengeséget és akár halált is okozhat. A konzerv sütőtök fogyasztása segíthet pótolni az elveszett káliumot, ha hasmenése van. Egy csésze konzerv sütemény 505 milligramm káliumot tartalmaz. Egyéb magas káliumtartalmú élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcsök, diófélék, gömbölyű squash és bab.

Nátrium

Míg a konzerv sütőtök jó káliumforrás, mindegyik pohár csak 12 milligramm nátriumot vagy a napi érték kevesebb mint 1 százalékát adja meg a 2000 kalóriás étrend alapján. A kálium és a nátrium elektrolit, vagy olyan ásványi anyag, amely segít fenntartani a szervezetben a víz egyensúlyát. Ha hasmenése van, szükség lehet az elveszett nátrium pótlására. A nátriumot só hozzáadásával a konzerv sütőtökhöz, vagy sütőtökölt süteményt készíthet. Ne feledje azonban, hogy egyes embereknél a nátrium növeli a vérnyomást, mivel túlzottan folyékony a testben, ami az Amerikai Szív Szövetség szerint nagyobb terhet ró a szívre. Mint ilyen, csak az elveszett nátriumot kívánja feltölteni, és nem szabad feleslegesen fogyasztani.

Egyéb információk

Ha hasmenése van, növelnie kell a folyadékbevitelt, hogy megelőzze a kiszáradást vagy rehidratálódjon. A konzerv sütőtökök másik előnye, hogy segíthet a folyadékbevitel növelésében, ha csak ivóvízzel fáradt. Kerülje a konzerv sütő ételt, ha fruktóz intoleranciája van, ami olyan állapot, amelyben a szervezetnek nehéz a fruktóz emésztése. A fruktóz természetes gyümölcscukor, és hasmenéshez, gázhoz és puffadáshoz vezethet, ha gyümölcsöt eszel. Sok esetben a hasmenése nem okoz káros következményeket, de konzultálnia kell orvosával, ha a tünetek több mint három napig tartanak, vagy ha súlyos állapotot feltételez.