Túl sok koffein okozhat haragot és zavart?

A koffeinnek előnyei: csökkenti a fáradtságot, stimulálja az idegrendszert és segít éberségben maradni. Azonban a felesleges fogyasztásnak hátrányai vannak, ha túl sok koffeint inni, akkor olyan mellékhatásokat tapasztalhat, mint az ingerlékenység, az idegesség, sőt a harag és a zavartság. Beszéljen orvosával a koffein bevitelének csökkentéséről, és csökkentse, ha a fogyasztása több kárt okoz, mint jó.

A koffein mellékhatásai

A szervezet gyorsan felszívja és elosztja a koffeint, miután fogyasztottad, és nem folyamatosan áramlik a véráramban, hanem ürül a vizelettel, magyarázza az Iowa Kórházak és Klinikák Egyeteme. A koffein ideiglenes enyhülést biztosít az álmosságtól, de negatív mellékhatása is van. Ezek közé tartozik a szorongás és nyugtalanság érzése, valamint az ingerlékenység és a harag. Ha ezek az érzések megmutatkoznak a képességek működésében és figyelemben, akkor zavart is tapasztalhat. Túl sok koffein is okozhat gyors szívverést, emésztési zavart és izomrázásokat.

Mennyibe kerül?

A koffein mérsékelt dózisa 200-300 mg naponta, ami a MedlinePlus.com szerint 2-3 csésze kávét jelent. A legtöbb ember számára ez az összeg valószínűleg nem okoz kárt. A súlyos fogyasztás napi több mint 500-600 milligrammot jelent, és ez a beviteli mennyiség valószínűleg dühöt, zavart és más káros tüneteket okoz. De néhány ember érzékenyebb a koffeinre és hatásaira, mint másokra. Tehát akkor is, ha a fogyasztása a mérsékelt tartományon belül van, még akkor is fontolóra kell venni a vágást, ha negatív hatásokat tapasztal.

A koffein tartalmának és módszereinek csökkentése

A koffein több tételben lehet, mint gondolná – a kávé, a koffeinmentes tea, a csokoládé, a kakaó és néhány szóda tartalmaz koffeint. Egyes fájdalomcsillapítók, hideggyógyszerek és étvágycsökkentők koffeint is tartalmazhatnak. Ha csökkenteni szeretné a koffeinbevitelt, ezt több nap vagy hét folyamán kell elvégeznie. Például próbálja meg csökkenteni a kávéfogyasztását naponta 1 csészével, vagy kevesebbet, ha úgy találja, hogy megvonási tüneteket tapasztal. A bevétel túl gyorsan csökkentése negatív hatásokat is okozhat, ami még dühödten és zavarodottabbá teheti magát, mint ha koffeint fogyaszt.

További megfontolások

Ne feledje, hogy bizonyos gyógyszerek, például az antibiotikumok, valamint a gyógynövény-kiegészítők, mint az echinacea, növelhetik a koffein koncentrációját a vérben, ami fokozott negatív mellékhatásokat eredményez, mint a harag és a zavartság. Soha ne hagyja abba a gyógyszeres kezelést, vagy más módon módosítsa a diétát anélkül, hogy először megbeszélné ezeket a változásokat az egészségügyi szolgáltatóval. Koronária-betegségben vagy peptikus fekélyben szenvedő betegeknek esetleg korlátozniuk kell vagy megszüntetniük koffeinbevitelt, hogy elkerüljék a lehetséges egészségügyi kompozíciókat, a Drugs.com szerint.